Emirates Airline, най-голямата авиокомпания в света по обем на международните пътнически превози, е поръчала 40 широкофюзелажни самолета Boeing-787-10 Dreamliner. Стойността на сделката, без да се имат предвид евентуални отстъпки, се оценява на 15 милиарда долара.

Превозвачът от Обединените арабски емирства обяви за голямата поръчка по време на авиосалона в Дубай. Предполага се, че доставката на лайнерите ще започне през 2022 година.

По думите на председателя на съвета на директорите на Emirates Airline, шейх Ахмед Бен Саид Ал Мактум, Boeing-787 е "най-сполучливият варианта за компанията".

По-рано отмени поръчка за 70 самолета Airbus A350, но отменила сделката заради промени в дизайна на въздушния лайнер, припомня The Wall Street Journal. В началото на ноември Ал Мактум спомена за преговори с Airbus за доставка на A380, но вместо за тази поръчка, на дубайския авиосалон бе обявено за споразумение с Boeing.

Boeing-787-10 е удължен вариант на модела Dreamliner, който има капацитет до 300-330 пътници, в зависимост от конфигурацията на салона.

През миналата седмица по време на азиатската визита на президента на САЩ Доналд Тръмп бе съобщено, че Boeing е постигнал споразумение с Китай за доставката на 300 самолета на стойност от около 37 милиарда. долара.