Италианското семейство Аниели - една от най-богатите фамилии в страната, която държи брандове като Ferrari и Fiat Crysler, изненадващо се отказа от продажбата на част от бизнеса си в сделка за 9 милиарда долара.

Компанията Exor, която е собственост на Аниели, е отхвърлила предложението на френската Covea за презастрахователя PartnerRe, като сделката беше потвърдена преди време, пише Bloomberg.

От италианското дружество са отказали да предоговорят условията на споразумението с цел понижаване на стойността му, поискано от френската компания. От Exor посочват, че Covea "няма да изпълни ангажимента си да придобие бизнеса при условията, договорени през март".

Френската компания заяви своя интерес към презастрахователното дружество PartrerRe през февруари, а сделката беше договорена месец по-късно.

Exor продава част от бизнеса си за $9 милиарда

Собственикът на Fiat продава част от бизнеса си за $9 милиарда

Евентуален купувач е едно от най-големите застрахователни дружества във Франция

Продажбата щеше беше от голямо значение на милиардерите Аниели след като малко по-рано беше потвърдено обединението между Fiat Chrysler и PSA Group. От сделката за ParterRe фамилията щеше да получи около 3 милиарда долара.

Семейство Аниели управлява активи от над 10 милиарда долара, което го правиедна от най-богатите династии в Европа. Чрез Exor те имат участие и още във Ferrari, в изданието Economist и във футболния клуб "Ювентус".

Богатството е разпределено между десетки членове на фамилията, които са акционери в холдинговата компания Giovanni Agnelli, която държи 53% от Exor. Настоящият председател на Fiat Chrysler Джон Алкан е внук на Джани Аниели. Самият Джани, който почина през 2003 година, наследява италианският автомобилен производител от дядо си след Втората световна война. 

Exor продава презастрахователния си бизнес на Covea

Собственикът на Ferrari и Fiat се съгласи да продаде част от бизнеса си срещу $9 милиарда

Преговорите започнаха през миналия месец