Договорът за производство на автомати АК-203 "Калашников" в съвместно предприятие в Индия може да бъде подписан до края на тази година, съобщиха от пресслужбата на групата компании "Калашников" пред журналисти във вторник

Сумата на сделката по договора за закупуване на автомати "Калашников" от индийските въоръжени сили се оценява на 590 милиона долара, пише РБК.

Оръжията ще бъдат доставени от съвместно руско-индийско предприятие, което планира да започне производство в тази страна в началото на 2022 година. По този начин цената на договора между руско-индийската компания Indo-Russian Rifles Private Limited и Министерството на отбраната на Индия за лицензирано производство на 680 хиляди автомата Калашников AK-203 за индийските въоръжени сили намалява с почти 100 милиона долара и в крайна сметка възлиза на около 590 милиона долара (в доларово изражение самият договор е номиниран в индийска валута), каза за РБК източник, близък до индийското посолство.

Информацията беше потвърдена от източник на RBC във военно-промишления комплекс (ВПК), като добави, че това се е случило до голяма степен поради "оптимизирането на въпросите, свързани със създаването на производство в Индия".

По-рано специализираното издание Janes, позовавайки се на представители на индийската армия, съобщи , че стойността на договора е 51,24 милиарда индийски рупии, или приблизително 688 милиона долара. Меморандумът за производството на машини в рамките на съвместно предприятие между Индия и Русия беше подписана през февруари 2019 г.

"Извършена е много подготвителна работа, по време на която руски специалисти, заедно с индийски партньори, разработиха ефективен производствен модел. Това даде възможност да се оптимизират разходите за организиране на производството с десетки милиони долари ", каза за РБК индустриалният директор на въоръжения клъстер Ростех Бекхан Оздоев.

Предполага се, че договорът за производство ще бъде подписан по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Ню Делхи, пише Janes. Източник на RBC, запознат с подготовката за посещението, каза, че срещата на Путин с индийския премиер Нарендра Моди може да се състои на 6 декември.

Тъй като Ню Делхи имаше заявка за спешна доставка на щурмови автомата, в рамките на договора "Калашников" ще достави 70 000 щурмови пушки, а останалите 610 000 ще бъдат сглобени в Индия, писа през ноември Indian Times Now. Това се потвърждава от източник на РБК в отбранителната индустрия... "Русия стигна до безпрецедентно високо ниво на локализация и скорост на трансфер на технологии", каза той, добавяйки, че при 100% локализация цената ще бъде 930 долара за единица оръжие(в доларово изражение).

Индия неизменно е сред петте най-големи купувачи на руско оръжие, това следва от косвени данни на Федералната митническа служба. И така, износът на стоки от категорията SSSS (скрити раздели на митническата статистика, които включват, наред с други неща, оръжия, боеприпаси, самолети и хеликоптери) от Русия за Индия през 2020 г. възлиза на 666,5 милиона долара, за девет месеца на 2021 г. - около $608 миилона. През 2018 г. подобни скрити доставки за Индия от Русия достигнаха $1,2 милиарда.