Иран и френската енергийна компания Total очакват да подпишат споразумение за разработването на част от най-голямото находище на природен газ в света. Сключването на договора трябва да стане в следващите седмици.

Това ще бъде първата инвестиция на Техеран в чуждестранна компания в сектора след ограничаването на санкциите срещу държавата през миналата година.

Total и China National Petroleum са подписали предварително споразумение с иранската National Iranian Oil за работа по фаза 11 от находището Южен Парс. Сделката се изчислява на 4,8 милиарда долара, пише Bloomberg.

От ръководството на френската корпорация са потвърдили пред Euronews, че договорът ще бъде сключен през следващите няколко седмици.

"Текстът на споразумението за фаза 11 на Южен Парс е готов и смятаме, че споразумението ще бъде подписано в следващата седмица или две", посочва от своя страна директорът на иранското държавно дружество Али Кардор. В своето изявление обаче той не назовава конкретните компании, които са част от сделката.

Амбициите на Иран в областта на природния газ не приключват дотук. По думите на Кардор страната ще търси възможности за развитие и на находището в Азадеган, което се намира на нейна територия. Част от Южен Парс също се намира в Иран, а друга част - в Катар.

Надали плановете на Техеран са особено изненадващи, като се има предвид, че държавата има най-големите залежи на синьо гориво в света и е третият по големина производител в Организацията на страните износителки на петрол.

Освен това властите в държавата целят да привлекат големите компании в енергийната индустрия, като Total, Royal Dutch, "Лукойл" и "Газпром" с нова технология за увеличаване на добива на суровини.

Производството на петрол на Иран нарасна с 33%, след като през януари миналата година санкциите срещу нея бяха разхлабени.