Най-голямата италианска банка в банкирането на дребно Intesa Sanpaolo купи швейцарската Banque Morval, специализирана в частното банкиране и управление на средства.

"Споразумението е част от стратегията на Intesa Sanapolo да засили присъствието си на международните пазари в частния банков бизнес", се казва в изявление на финансовата институция, без да се разкрива стойността на придобиването.

Целта на италианската банка е по-солидно присъствие в Женева, където е седалището на Banque Morval.

Финансовата институция се е споразумяла с акционерите на швейцарското дружество за изкупуването му. Вероятната стойност на сделката е между 150 и 200 млн. евро, споделят източници на Reuters, пожелали анонимност.

Banque Morval досега беше собственост на семейство Дзанон ди Валджурата, които ще останат миноритарен акционер в банката и ще запазят досегашните си ръководни длъжности.

Intesa Sanpaolo е най-големия играч в банкирането на дребно в Италия и една от най-големите кредитни организации в Европа. Тя е специализирана и в инвестиционното и частно банкиране, упражнява и други подобни дейности.  

Основните й интереси са насочени към пазарите в Централна и Източна Европа, както и в района на Средиземноморието.

Смятана за една от най-стабилните банки на Апенините, тя участваше в спасяването на някои от закъсалите италиански банки.