За покупката на активите на Polymetal в Русия кандидатстват не само местни, но и китайски компании, предимно от минната индустрия. Ръководителят на компанията Виталий Несис говори за интереса на чуждестранните инвеститори в интервю за Financial Times, пише lenta.ru.

В началото на август Polymetal обяви планове да напусне Русия и напълно да продаде активи в страната, което през 2022 г. донесе на компанията повече от половината EBITDA. Шефът на компанията Виталий Несис обясни това решение с риска от санкции, включително срещу компанията майка (9,9% от ценните книжа на Polymetal са собственост на американския инвестиционен фонд BlackRock).

Polymetal премести фирмената си регистрация в Казахстан

Една от най-големите в света компании за добив на злато и сребро премести фирмената си регистрация в Казахстан

Предстои и разделяне на активите на компанията, с първоначална регистрация на остров Джърси

Според Дмитрий Смолин , старши анализатор в инвестиционна банка Sinara , стойността на руските активи на компанията е 2-2,5 милиарда долара, включително дългове от 2,39 милиарда долара.

Polymetal е най-големият производител на сребро в страната и един от основните добивни компании за злато, разработва находища в Урал, Сибир и Далечния изток.

На 7 август компанията се пререгистрира от остров Джърси в Казахстан и ще продължи да развива бизнеса си само извън Русия.

Според Несис промяната на регистрацията е била необходима, за да не се загуби целият руски бизнес. В настоящата среда ръководителят на компанията очаква да може да получи значителна полза от активите, въпреки че отстъпката от цената при продажбата е неизбежна.

В същото време Polymetal планира да приключи сделките за шест до девет месеца, което според експертите, като се има предвид мащабът на бизнеса, изглежда много кратко време. Допълнително усложнение е необходимостта от координиране на сделки както с руските власти, така и с американските, ако компанията иска да се защити от санкции.

Най-големият производител на сребро в Русия инвестира близо половин милиард долара в златно находище

Най-големият производител на сребро в Русия инвестира близо половин милиард долара в златно находище

Polymetal притежава 59,4% от уставния капитал на находището Ведуга и има кол опция за изкупуване на останалия дял

Руските активи на Polymetal, както всички възможни купувачи, попадат под санкциите на САЩ , така че сделката ще трябва да получи разрешение от Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на правосъдието на САЩ (OFAC). Освен това продажбата може да изисква одобрението на правителствена комисия в Русия и съответно решение на президента.

През 2022 г. Москва забрани продажбата на руски стратегически активи на компании, регистрирани във враждебни юрисдикции, включително Джърси. Регистрацията в Казахстан позволява да се заобиколи забраната, но няма строги официални критерии за продажба, всеки случай се обсъжда индивидуално. От Polymetal смятат, че делото няма да приключи с обикновена национализация на активи, както е в случая с "Данон" и "Карлсберг".

Русия (временно) поема контрол върху активите на Danone и Carlsberg в страната

Русия (временно?) "национализира" бизнеса на Danone и Carlsberg в страната

Това става с указ на Владимир Путин

По-рано "Комерсант " съобщи , че Polyus, структурите на Владислав Свиблов, UMMC , Seligdar , ALROSA и бившия партньор на Роман Абрамович в Sibneft и Highland Gold, Иван Кулаков , претендират за руските активи на Polymetal . Конкретните китайски компании не се появяват в отворени информационни източници.

Polymetal Group е основана в Русия през 1998 г. от Александър Незис от ICT Group, със седалище в Санкт Петербург. В последствие се трансформира в Polymetal International plc - англо-руска компания за добив на скъпоценни камъни, регистрирана в Сейнт Хелиър, Джърси. Листвана е на Лондонската фондова борса и Московската борса.

Компанията е един от десетте най-големи производители на злато в света и един от петте най-големи производители на сребро и притежава десет находища на благородни метали в Русия и Казахстан .