Русия е поела контрола над руските филиали на френската Danone и датската Carlsberg по силата на указ на президента Владимир Путин, насочен срещу компании от "неприятелски" страни.

Съгласно постановлението от неделя 16 юли, акциите на Baltika Brewing Company, собственост на Carlsberg, и в Danone Русия ще бъдат прехвърлени на Федералната агенция за управление на собствеността на Руската федерация за "временно управление", съобщава Reuters.

Raiffeisen не бърза да напуска Русия

Raiffeisen не бърза да напуска Русия

Официална Виена защитава оставането на банката в страната

Поредна "национализация"?

Русия предприема въпросните действия, след като руските дъщерни дружества на германската Uniper и финландската Fortum бяха поети под държавен контрол през април.

Тогава Кремъл предупреди, че може да конфискува още западни активи "на временна база в отговор на западните санкции и удари срещу руски компании в чужбина".

От Carlsberg заявиха, че към момента не са получили никаква официална информация от руските власти по отношение на указа на Путин.

Според компанията за бира перспективите за пълно разпореждане с бизнеса в Русия днес "са изключително несигурни". Припомняме, че през юни от Carlsberg обявиха, че са подписали споразумение за продажбата на руския си бизнес, която подлежи на регулаторно одобрение.

От своя страна от Danone посочват в изявление, че проучват въпроса и че решението на Кремъл "няма да има влияние върху финансовите насоки на компанията за 2023 година."

През есента на миналата година френската компания търси купувач за бизнеса си за млечни продукти в Русия в сделка, която може да доведе до отписване за до €1 милиард.

През март 2022 година Москва състави списък с чуждестранни компании, "кандидати" за национализация

McDonald's, IKEA, Apple и още десетки западни фирми бяха включени в "черния списък" с чуждестранни компании, които Руската федерация може да национализира.

Сред вече фигуриращите в документа бяха имена като Volkswagen, Microsoft, IBM, Shell и H&M.

Попадането в антисанкционния "черен списък" означава за компанията и нейното ръководство опасност от следните рискове: арест на сметки и активи, въвеждане на външно управление, национализация на имуществото.

Също така, ръководството на тези предприятия може да бъде подведено под наказателна отговорност за умишлен фалит и измами в особено големи размери.

В Русия съставиха списък с чуждестранни компании, „кандидати“ за национализация. Ето кои влизат

В Русия съставиха списък с чуждестранни компании, „кандидати“ за национализация. Ето кои влизат

"Черният списък" засега включва 59 компании