Едно от най-големите инвестиционни споразумения в историята на Киризстан - за изграждането на Казарманската каскада от водноелектрически централи (ВЕЦ) - беше подписано на седмия международен икономически форум "Исик-Кул 2023", проведен на 27 юли. Това изявление във връзка с резултатите от форума направи директорът на Националната агенция за инвестиции към президента на Киргизстан, Умбриел Темиралиев, съобщи ТАСС.

По думите му, консорциум от китайски компании ще реализира проект на обща стойност над 2 милиарда долара в Киргизстан на река Нарин, който проект включва изграждането на 4 водноелектрически централи с обща мощност 1160 MW. Предвижда се те ще бъдат пуснати в експлоатация до 2030 година.

Киргизстан се отказва изцяло от частните инвеститори при строителство на пътища - причината

Бивша съветска република се отказва изцяло от частните инвеститори при строителство на пътища - причината

Пътищата ще се строят от държавата

На бизнес форума в Киргизстан са взели участие около 400 предприемачи, за установяване на устойчиви бизнес контакти и стартиране изпълнението на инвестиционни намерения. "Успехът на инвестиционните проекти, замислени на форума, зависи изцяло от усилията на всеки предприемач, който би трябвало да продължава да води диалог за реализиране на всяка сделка", коментира Темиралиев.

Той уточнява, че като цяло по време на форума, участниците от страна на държавата са подписали 11 документа, включително споразумения "за инвестиционни сделки в селскостопанския сектор, енергетиката, туризма" и изграждането на индустриални паркове в страната.

В Международният бизнес форум "Исик-Кул 2023" в град Чолпон-Ата са взели участие представители на компании и предприемачи от Русия, Китай, Узбекистан, както и още няколко други страни.

Той беше мултимилионер, докато в страната се ширеше корупция – бившият президент на Киргизстан

Той беше мултимилионер, докато в страната се ширеше корупция – бившият президент на Киргизстан

Алмазбек Атамбаев се издигна до върховете на властта и стана незаконно мултимилионер, но затъна в корупцията и стигна до затвора