Властите на бившата съветска република Киргизстан ще се откажат от практиката да привличат частни (под)изпълнители за строителството на пътища в републиката. Това заяви президентът на страната Садир Джапаров. Страната се намира в Централна Азия, има граница и с Китай, а населението й е малко над 6 милиона човека.

"Оттук нататък държава сама ще строи пътища. Предаваме съответната техника на Министерството на транспорта и сами започваме да строим пътища", казва президентът на страната в интервю за информационна агенция Kabar.

Държавният глава на Киргизстан обяснява, че досега договорите за строителство на пътища са получавани основно от чуждестранни компании, които със съдействието на местни власти са завишавали цените за строителството в пъти.

По думите на Джапаров, скоро Министерството на транспорта на републиката ще получи около 700 единици строителна техника, а изграждането на пътищата ще струва няколко пъти по-евтино от сега.

Той беше мултимилионер, докато в страната се ширеше корупция – бившият президент на Киргизстан

Той беше мултимилионер, докато в страната се ширеше корупция – бившият президент на Киргизстан

Алмазбек Атамбаев се издигна до върховете на властта и стана незаконно мултимилионер, но затъна в корупцията и стигна до затвора