Китайският конгломерат HNA Group Co., под натиска да намали дълговата си тежест, води ексклузивни преговори за продажбата на транспортния си и логистичен бизнес в Европа и Канада на инвеститора I Squared Capital за над един милиард евро, съобщава The Wall Street Journal, цитирайки свои източници.

През 2013 година HNA, заедно с базираната в Хонконг Bravia Capital, придобиха TIP Trailer Services от General Electric Co. Със седалище в Амстердам, TIP отдава под наем ремаркета за камиони и предоставя свързани услуги като лизинг и поддържка за индустрията. Компанията работи на 84 локации в 17 държави в Европа, включително Великобритания, Италия, Франция и Германия, както и Канада.

Летище "Пловдив" отиде при закъсалата китайска HNA Group

Летище "Пловдив" отиде при закъсалата китайска HNA Group

Компанията се разрасна благодарение на дългове, които сега трудно плаща

HNA купи TIP като допълнение на съществуващия си транспортен бизнес в авиацията, отдаването под наем на контейнери за превоз на товари по въздух и вода, както и лизинг и финансиране. Покупката бе част от масираното придобиване, подкрепено от огромни заеми, в което влизат редица индустрии от хотели до летища.

От ноември миналата година HNA започна да продава активи, за да обслужи своя дълг от над 100 милиарда долара, както и за да се отърве от бизнеси, които се смятат за "спекулативни" според новите наредби на китайското правителство.

TIP е генерирала 517 милиона евро приходи миналата година, както и 49 милиона печалба. До 2020 компанията си е поставила цел приходите да скочат до един милиарда долара чрез придобивания и разширение на дейността.

HNA Group намали още дела си в Deutsche Bank

Новият концесионер на летище "Пловдив" продаде още акции в най-голямата германска банка

Конгломератът има $100 милиарда дългове