Датският морски контейнеровоз AP Moller-Maersk A/S ще придобие американската логистична компания Pilot Freight Services (Pilot) за 1,68 милиарда долара, се каза в прессъобщение на Moller-Maersk.

Чистата печалба на Moller-Maersk скочи над 10 пъти

Най-големият превозвач на контейнери в света с над 10 пъти ръст на печалбата

Приходите през първата половина на годината се увеличават с 43,6% до 26,7 млрд. долара

Световният транспортен и логистичен лидер AP Moller-Maersk обявява намерението си да придобие Pilot Freight Services (Pilot), водещ доставчик на услуги за т.нар. "първа, средна и последна миля" в САЩ и доставчик на решения за гранично преминаване, специализиран в сегмента на крупногабаритни товари в Северна Америка.

От датската компания уточнява, че сделката е на стойност 1,68 милиарда долара. Със сделката Moller-Maersk ще разшири своите логистични предложения за своите клиенти, както и ще даде възможност за преход към електронна търговия.

 Maersk вече не е най-голямата корабна линия в света

Maersk вече не е най-голямата корабна линия в света

Разместването в класацията слага край на 25-годишното царуване на Maersk като безспорен шампион в превозването на товари

"Преходът засяга множество B2C сегменти като търговия на дребно, домашна и потребителска електроника, както и B2B сегменти като аерокосмическата, автомобилната и здравната", отбелязва в съобщението Винсент Клерк, главен изпълнителен директор на Ocean & Logistics, A.P. Moller — Maersk.

Pilot управлява транспортна мрежа, базирана в Северна Америка, от 87 станции и хъбове, през които товарите се транспортират и доставят до крайните клиенти.

Нетната печалба за 2021 г. нарасна спрямо предходната година 6 пъти, до 17,94 милиарда долара, следва от финансовите отчети на компанията, цитирани от агенция Прайм.

Приходите на компанията за отчетния период са се увеличили 1,6 пъти, до почти 61,79 милиарда долара. Показателят EBITDA се увеличава почти 3 пъти и възлиза на близо 24,04 милиарда долара.

Само за четвъртото тримесечие на миналата година, нетната печалба на датската компанията се е увеличила 4,7 пъти на годишна база до 6,11 милиарда долара. Приходите за периода са нараснали с 64,4% до над 18,5 милиарда долара. Показателят EBITDA се утрои, до 8 милиарда долара.

Предвижданията на огромния контейнерен превозвач за 2022 г. са, за EBITDA от около 24 милиарда долара.

Превозвачът AP Moller-Maersk A/S оперира в 130 страни и има около 95 000 служители.