Южноафриканският публичен фонд MAS Real Estate купи търговския център Atrium Mall в румънския град Арад за 40.5 млн. евро.

Покупката е част от вече обявената серия придобивания на компанията в Централна и Източна Европа и допълва портфейла й от активи, генериращ приходи в региона, съобщават от MAS, цитирани от SeeNews.

Молът има моден и развлекателен фокус, с приблизителна отдаваема площ от 28 600 кв. м, разположена на 3 етажа.

Как българските молове станаха южноафрикански?

Как българските молове станаха южноафрикански?

Поредната покупка на фонд от далечната страна е "Парадайз Център"

MAS решава да придобие обекта, тъй като е единствената дестинация за модерна търговия в района на Арад и има общ текущ наем от 4.3 млн. евро годишно. Клиентите на търговския център 3.5%, достигайки 5.2 млн. души през последните 12 месеца на работа, като посетителите нарастват средно с 8.1% годишно през последните 6 години.

Компанията възнамерява да подобри възможностите за шопинг и преживяването на клиентите, предлагайки нови възможности за развлечения с цел да увеличи посетителите в търговския център. Обмисля се и преработването на някои части от мола в средносрочен план, за да се увеличи времето за престой на посетителите.

Това е вторият мол Atrium, който южноафриканският фонд придобива в Румъния. През юли MAS купи Atrium Militari в Букурещ от разработчика на недвижими имоти Atrium European Real Estate за 95 млн. евро.

Сделка за €62 000 000: Компания от Люксембург купува 2 мола в България

Сделка за €62 000 000: Компания от Люксембург купува 2 мола в България

В сделката участие има и румънско дружество

Компанията е съсобственик на моловете "Галерия" в Бургас и Стара Загора, които купи през 2017 г. за 62 млн. евро от полската GTC.

Основана през 2008 г., MAS Real Estate е компания за инвестиции в недвижими имоти, която чрез придобиване и развитие е събрала портфолио от търговски, офис, индустриални, логистични и хотелски имоти в Румъния, Германия, Великобритания, България, Полша и Швейцария.

Компанията се търгува на фондовата борса в Йоханесбург, както и на Люксембургската фондова борса.