Шведската група Modern Times Group (MTG) заяви в понеделник, че се е решила да прекрати споразумението за продажбата на "Нова Броудкастинг Груп" на чешката PPF, контролирана от Петр Келнер - новият собственик на активите на Telenor в България и още три държави в региона.

"Прекратяването на споразумението с PPF Group следва решението на българската Комисия за защита на конкуренцията да блокира продажбата", посочват от шведската компания. Оттам уточняват, че е изтекъл и крайният договорен срок за завършване на сделката.

MTG е влязла в дискусия с други заинтересовани купувачи, без да посочва кои са те. MTG притежава 95% от "Нова Броудкастинг Груп", а останалите 5% са собственост на люксембургската Eastern European Media Holdings.

За сделката бе съобщено на 19 февруари 2018 година. Обявената цена бе €185 милиона, като в споразумението влизат и "Нетинфо", Агенция "Ева", радио "Нова нюз", платформите Grabo, Trendo, Vbox7 и други.

Отказът на КЗК дойде точно пет месеца по-късно - на 19 юли 2018 година, а мотивът бе, че групата ще има "съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги. Петр Келнер обжалва пред Върховния административен съд, но първото дело ще бъде чак на 12 март т.г. Същевременно обжалването блокира взимането на решение от страна на КЗК за придобиването на 100% от "Нетинфо" от страна на "Нова Броудкастинг Груп".

Същевременно от MTG съобщават още, че са получили кредитна линия от 1 милиарда крони от Nordea - най-голямата скандинавска банкова група - за допълнително финансиране. MTG планира да се раздели на две компании - MTG и NENT Group, като процесът трябва да завърши до март 2019 г. "Нова", до намирането на нов купувач, ще остане част от първата.

MTG влезе в България през 2007 г. чрез придобиването на Balkan Media Group Limited, която управляваше телевизионните канали Diema. Година по-късно компанията купи и "Нова".