Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е спряла временно процеса по взимане на решение за едноличното придобиване на контрол от страна на "Нова Броудкастинг Груп" АД върху "Нет инфо" АД, става ясно от съобщение на интернет страницата на регулатора. Причината, обясняват оттам, се крие в обжалването на предходно решение на Комисията, с което тя не разреши на контролираната от Петр Келнер PPF TMT Bidco 2 В.V да придобие контрол върху медийната група около "Нова телевизия".

Към момента "Нет инфо" е обща собственост на "Нова", "Дарик Радио" АД и "Уеб Финанс" ЕООД. Искането за едноличен контрол на "Нова" над компанията не се възприема еднозначно.

По-рано тази година срещу съвместната търговска политика на "Нова" и "Нет инфо" за комбинирани отстъпки в интернет и телевизионната реклама се обявиха няколко медийни групи, включително "Уебграунд" ЕООД", "Спортал.БГ" АД, "Офф Медия" АД и "Дир.БГ" АД.

"Изиадс", една от големите платформи за реклама в България, също изпрати негативно становище. В него се посочва, че ако сливането стане факт, то ще доведе до засилване на господстващото положение на компанията, което значително би попречило на ефективната конкуренция на пазара на интернет реклама.

Какво означава сделката за Нова телевизия за българския медиен пазар?

Какво означава сделката за Нова телевизия за българския медиен пазар?

С новия собственик медийната група вероятно ще продължи да се разраства

Без да изразява становище, Комисията посочва още, че "Нет Инфо" АД предлага интернет реклама на общо 25 уебсайта, включващи собствени сайтове, сайтове, собственост на "Нова Броудкастинг Груп" АД и партньорски сайтове, които общо покриват около 83% от населението на страната, ползващо интернет".

"По този начин групата съсредоточава мажоритарен дял от трафика на интернет потребителите на пазара, което е предпоставка за концентриране на все по-голям дял от медийните бюджети", казват още от КЗК.

Заради това е нужна цялостна оценка на действията на групата, което може да се осъществи след прекратяване на делото по обжалването на предходното решение. Първото му заседание е насрочено за 12 март 2019 г.

По-рано миналият месец в-к "24 часа" съобщи, цитирайки собствени източници, че е възможно през 2019 г. "Нова" и "Нет инфо" да се разделят.