Най-голямата германска петролна и газова компания Wintershall Dea обяви прекратяване на всички свои операции в Бразилия и закриване на офиса си в Рио де Жанейро, съобщи Интерфакс.

В Бразилия Wintershall Dea притежава дялове в 9 лиценза за находищата Potiguar, Ceara, Campos и Santos. Те бяха закупени на търгове през 2018 и 2019 г. и досега Wintershall Dea няма неизпълнени задължения по отношение на геологопроучвателни работи или финансови операции във връзка с тях, според съобщение на компанията.

Освен това, германската компания продаде своите активи за добив на шистов нефт в Аржентина, като запази участието си в аржентински газови проекти.

Wintershall Dea Argentina SA постигна споразумение с Vista Oil & Gas и S.A.B. de C.V. за продажба на 50%-ните дялове в блоковете Aguada Federal и Bandurria Norte в аржентинската провинция Неукен. Общата сума по сделката е 140 милиона долара. Преди това Vista бяха купили другата половина в посочените концесии и сега компанията е единствен ползвател.

В Аржентина Wintershall Dea ще се съсредоточи върху добива на газ. В Неукен Wintershall Dea разработва блока Aguada Pichana Este съвместно с TotalEnergies, YPF и Pan American Energy.

Край бреговете на остров Огнена земя (Tierra del Fuego) се подготвя разработването на проекта Fenix ​​(с оператор TotalEnergies и партньори - Wintershall Dea и Pan American Energy), за който скоро предстои вземане на окончателно инвестиционно решение.

Президентът на Бразилия иска да приватизира нефтогазовата компания Petrobras

Президентът на Бразилия иска да приватизира нефтогазовата компания Petrobras

Цените на горивата в страната нарастват стремително