Три компании, които произвеждат полупроводници, са подкрепили желанието на Nvidia да придобие Arm. Неочакваната новина изненада инвеститорите и повиши акциите на Nvidia с 5,01% в понеделник, пише The Wall Street Journal.

Broadcom, MediaTek и Marvell Technologies нямат възражения сделката за $40 млрд. да бъде одобрена, написа The Sunday Times. Както е известно, американската Nvidia иска да придобие британската Arm Holdings, която създава дизайна и лицензира употребата му на чиповете, които използват почти всички умни телефони, а все по-често и лаптопи.

В момента сделката се разглежда от британските власти, които трябва да представят своето решение и доклад до 30 юли. Регулаторите в САЩ и Китай също трябва да се произнесат.

Опозицията от страна на индустрията се смяташе за основна пречка пред сделката, която бе анонсирана миналия септември. Придобиването ще даде на Nvidia — вторият най-голям производител на чипове по пазарна капитализация в света — контрол над ключова технология. Qualcomm, Google и Microsoft, които използват чиповете на Arm в своите продукти, вече изразиха недоволството си.

Qualcomm готова да инвестира в Arm, ако сделката с Nvidia пропадне

Qualcomm готова да инвестира в Arm, ако сделката с Nvidia пропадне

Регулаторите по света разглеждат придобиването насред множество критики относно покупката

На този фон всеки положителен коментар от конкурент изглежда като "голяма стъпка напред", според анализаторът от Citi Атиф Малик. Но тази подкрепа не изглежда особено сърцата. Единствено директорът на MediaTek Рик Цай е цитиран в британския The Sunday Times да казва, че сделката ще подпомогне за развитието на индустрията. Колегата му от Broadcom Хок Тан посочва просто, че "Nvidia е уверила индустрията", че ще увеличи инвестициите в Arm и няма да спре лицензирането на технологиите ѝ. Директорът на Marvell Мат Мърфи пък изразява надежда, че регулаторите ще предприемат мерки, с които да облекчат притесненията на индустрията. Но и че "няма да е тъжен", ако сделката не бъде одобрена.

Засега не е ясно какво смятат останалите гиганти. Apple, която използва процесори по дизайна на Arm в своите iPhone, iPad, а вече и Mac, не е коментирала още.

Малик казва, че Китай все още е най-голямата пречка пред сделката. Остава неизвестно ще се намеси ли и Брюксел.

Англо-американският удар по мечтите на Европа в полупроводникова индустрия

Англо-американският удар по мечтите на Европа в полупроводникова индустрия

Сделката между Nvidia и Arm поставя на изпитание Комисията