Китайски автомобилен производител може да закупи дял в АвтоВАЗ от Renault през май-юни, съобщава ТАСС, позовавайки се на  източник, близък до руската компания.

"Сделката за продажба на дела на Renault може да бъде сключена преди края на май - средата на юни, един от китайските автомобилни производители се счита за купувач", каза източникът на агенцията.

Френската автомобилна компания Renault притежава 68% в Lada Auto Holding, съвместно дружество с Ростех, което притежава 100% от АвтоВаз.

Lada остава само с два модела без участието на Renault

Lada остава само с два модела без участието на Renault

В АвтоВАЗ всички чакат решение на френския президент Макрон

Миналата седмица Ростех и Автоваз отказаха коментар по този въпрос. Пресслужбата на руския офис на Renault препоръча на ТАСС да се свържете с главния офис на компанията във Франция. ТАСС изпрати запитване до пресслужбата на Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация.

В края на март пресслужбата на Renault обяви спирането на московския завод и намерението да проучи възможни варианти за участието му в работата на АвтоВАЗ. Bloomberg съобщи , че компанията обмисля да прехвърли собствеността върху дела в Автоваз на руски инвеститор. Според събеседниците на агенцията Renault няма да може да прехвърли своя дял на съсобственика на АвтоВАЗ, държавната корпорация Ростех, тъй като срещу него са наложени санкции.

В петък Газета.ру съобщи, че Renault се готви да продаде АвтоВАЗз и възнамерява да прехвърли по-голямата част от чуждестранното си управление от гр. Толиати в Москва през май. Според изданието Ростех или структури на Министерството на промишлеността и търговията могат да станат собственик на дела.

АвтоВаз ще прави нови модели Lada, по-малко зависими от вносни части

АвтоВаз ще прави нови модели Lada, по-малко зависими от вносни части

Концернът ще положи всички усилия за възстановяване на веригите за доставки

Според експерт, цитиран от Газета.ру, заводът на АвтоВАЗ в гр. Толиади може да се оцени на около 900 млн. евро, този в Ижевск - на около 3000 млн. евро. Сделката може да включва и московския завод "Рено- Русия", чиято стойност е 350 - 450 млн. евро.

АвтоВАЗ произвежда автомобили с пълен цикъл и компоненти за марките Lada и Renault. Производствените мощности на Avtovaz се намират в Толиати - JSC Avtovaz, JSC Lada Zapad Togliatti, както и в Ижевск - LLC Lada Izhevsk.