Руската автомобилна компания АвтоВАЗ, без помощта и участието на френската компания Renault, ще може да произвежда само два модела - това са джипове Lada Niva Legend и Niva Travel. Това е мнението на ръководството на "АвтоВАЗ", чиито представители, при условие за анонимност, бяха интервюирани от канала на Телеграм "Руски автомобил".

В тези превозни средства има минимален брой компоненти от чужбина. В някои случаи те могат да бъдат напълно изоставени без сериозно щети за производството на SUV моделите. Всички останали автомобили от линията AvtoVAZ се сглобяват с помощта на резервни части, които Renault купува в големи количества за всичките си модели наведнъж. До момента няма отказ от сътрудничество, отбелязва fbm.ru.

Renault "убива" Lada и Niva: Първите стъпки вече са направени

Renault "убива" Lada и Niva: Първите стъпки вече са направени

Новите платформи ще оскъпят руските модели и съответно, търсене им ще спадне

Временният престой на главния завод на АвтоВАЗ в гр. Толиати на 28 февруари не е свързан със санкциите заради военния конфликт в Украйна. Причината за това спиране е липсата на ABS и ESP сензори, произведени от Bosch - германският доставчик от юли миналата година от време на време отлага снабдяването с тези сензори поради глобалния недостиг на микрочипове. Още от 1 март конвейерите на АвтоВАЗ ще работят както обикновено.

В по-несигурно положение сега е автомобилният завод "Renault Russia" , който се намира в Москва. Факт е, че част от компонентите за него идват от румънския завод на Dacia (също част от Renault) и се доставят през територията на Полша и Украйна. Следователно престоят на завода на Renault Russia ще продължи от 28 февруари до 5 март.

Lada е най-слабо продаваната кола в ЕС през 2021-а

Lada е най-слабо продаваната кола в ЕС през 2021-а

За първите шест месеца продажбите на руската марка са паднали с 35% - до 741 единици

По отношение на по-нататъшното участие на Renault в компанията АвтоВАЗ също няма яснота - "всички чакат решение на ниво Макрон", информира " Руски автомобил", цитиран от tarantas.news.

Санкциите няма да засегнат производството на Niva Legend и Niva Travel SUV, тъй като тези модели имат минимално количество електроника и можете да се намерят други доставчици за тях, или напълно да се изоставят някои от елементите, опростявайки оборудването, отбелязва Drom. ru.

Новата Lada Vesta и другите премиери на руската автомобилна индустрия

Новата Lada Vesta и другите премиери на руската автомобилна индустрия

През 2022 г. в Русия ще се появят три дузини напълно нови или актуализирани модели на различни марки

АвтоВАЗ няма да може да произвежда никакви други модели, освен тези два всъдехода, без участието на Renault. Това важи дори за Lada Granta и Lada Vesta, построени на собствени платформи. Всичко се дължи на факта, че веригите за доставки на компоненти са изградени по такъв начин, че Renault действа като буфер между производителите и АвтоВАЗ. Първо Renault купува големи обеми от конкретни доставчици, а след това разпространява компоненти части идо заводите си по целия свят, отбелязва каналът на Телеграм.