Най-голямата компания в Русе - "Булмаркет груп", купува румънска жп компания Vest Trans Rail. Сделката е за €17 милиона, съобщава "Капитал", позовавайки се на създателя на русенската група Станко Станков, който е потвърдил пред изданието, че предварителният договор вече е подписан. Новината за сделката беше потвърдена и пред екипа на Money.bg.

Русенската група развива дейности в сферата на биогоривата и търговията с пропан-бутан.

Целта

Към момента румънската компания държи 5% пазарен дял. При финализирането на сделката "Булмаркет груп" ще придобие първоначално 80% от компанията, а останалите 20% догодина. Станков се надява сделката да мине до месец декември, като чакат одобрение от румънското КЗК.

Целта на придобивката е в рамките на 3 до 5 години българската група да държи 10% от жп пазара в северната съседка. Инвестициите на "Булмаркет груп" в жп сектора не спират дотам, като изчисленията показват, че от миналата година до края на 2023 година те ще възлизат на €60 милиона.

"Булмаркет" разширява дейността си с инвестиция от 80 милиона лева

Най-голямата компания в Русенска област инвестира 80 милиона лева в дейността си

Вложенията ще бъдат насочени в различни сегменти и ще бъдат направени до края на 2022-а

Към момента русенската група вече има един жп оператор в Румъния, който започна работа през втората половина на 2021 година. Това е "Юнайтед рейлуейс", също част от "Булмаркет груп". Той разполага с 5 локомотива и 0.8-1% пазарен дял. Сега бизнесът на българската компания в северната ни съседка се разширява, като целта е в следващите 3 до 5 години общо двете компании да имат 10% от товарния жп сектор.

Изборът

"Изборът на Vest Trans Rail е, тъй като българската компания работи с тях и са партньори, като едновременно с това дружеството показва ефективност и добри резултати", коментира пред "Капитал" Младен Станков, който ръководи "Булмаркет ДМ" и бизнеса, занимаващ се с търговията с минерални горива и логистичните операции.

Компанията има 35 локомотива и около 400 вагона - за горива и генерални товари, като метали и цимент. Според фирмени бази данни приходите на Vest Trans Rail за 2021 година са €17.5 милиона, а служителите 156.

Жп историята на "Булмаркет груп" започва именно от България. Местното дружество е "Булмаркет рейл карго" и в момента има 17-18% пазарен дял и се нарежда на второ място след държавните "БДЖ - Товарни превози".

Дейността на българската група е разположена основно на площадката на бившия комбинат за тежко машиностроене в Русе, намиращ се на брега на Дунава, ккато и в Сливо поле.

Русенската "Булмаркет" ще инвестира 42 милиона евро до 2022 г. с акцент върху биогоривото

Русенската "Булмаркет" ще инвестира 42 милиона евро до 2022 г. с акцент върху биогоривото

Биогоривата на компанита са с до 10 пъти по-малко вредни емисии от петрола и дизела