Русия продължава да укрепва позицията си на основен доставчик на втечнен природен газ (LNG) за испанския пазар, и то в условията на санкции. Това съобщава ТАСС, като се позовава на информация от испанската енергийна компания Enagás. За януари Русия беше третият най-голям доставчик на синьо гориво на Испания, след САЩ.

През април тази година страната е закупила повече от 5,3 хил. GWh руски втечнен природен газ, което е една пета от общия внос на страната за месеца. По този начин, Руската федерация за миналия месец стана вторият най-голям доставчик на този енергоизточник за страната, като първата позиция е за Алжир. За първите 4 месеца (януари - април) на 2024 г., Испания е закупила общо над 26,8 хил. GWh природен газ от Русия.

По думите на руския посланик в Мадрид Юрий Клименко, за 2022 г. и 2023 година Испания е била най-големият вносител на руски втечнен природен газ сред страните от ЕС. Освен това руският посланик смята, че Испания не е заинтересована да се откаже от сключения по-рано дългосрочен договор с Русия за внос на големи обеми газ.

В същото време, наскоро стана известно, че Брюксел възнамерява да засили натиска върху редица свързани с Русия проекти за втечнен природен газ, като въведе ограничения за транспортирането на руски втечнен газ за трети страни.

Испания увелечи вноса на втечнен газ от Русия

Страната от ЕС купуваща най-много втечнен газ от Русия, увеличи вноса му

Страната има дългосрочен договор за доставки