Държавната петролна компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco има намерение да придобие контролния пакт от нефтохимическата корпорация на кралството Saudi Basic Industries Corporation (SABIC). Това съобщава агенция Reuters, позовавайки се на два свои осведомени източници.

И по специално, петролният гигант обмисля да изкупи целия дял в SABIC, притежаван от суверенния фонд на Саудитска Public Investment Fund (PIF), който представлява 70 на сто. Ако този план не успее, то Saudi Aramco в крайна сметка може да купи дял над 50% в нефтохимическата корпорация и пак да стане неин мажоритарен собственик, посочват източниците на агенцията.

Петролният гигант Saudi Aramco е преобразуван в акционерно дружество

Петролният гигант Saudi Aramco е преобразуван в акционерно дружество

Изменението на статута е свързано с IPO на компанията

Никакво окончателно решение за размера на придобивания дял засега не е прието, доколкото преговорите са в начален етап, съобщава Ройтерс. Агенцията отбелязва, че от Saudi Aramco отказват коментари, а от PIF въобще не са отговорили на запитване по темата.

Според наблюдатели, една такава сделка има за цел да повиши пазарната оценка Saudi Aramco преди първото публично предлагана на акции (IPO), което може да се състои през 2019 година. Но в същото време шефът на Saudi Aramco Амин Ан Насер заяви, че дадената сделка може да отсрочи провеждането на IPO.

Вероятността за IPO на Saudi Aramco става все по-съмнителна

Най-голямата сделка в историята става все по-малко вероятна

Това би създало публично дружество за $2 трилиона

SABIC е четвъртата по големина нефтохимическа компания в света, чийто мажоритарен собственик е саудитският суверенен фонд PIF (със 70% от акциите). Пазарната капитализация на SABIC се оценява на 385,2 милиарда саудитски риала (над 100 милиарда долара).