Датската фармацевтична компания Novo Nordisk, която в началото на март надмина Tesla по пазарна капитализация, купува закупи германската Cardior Pharmaceuticals за 1,03 миллиарда евро, предава Reuters.

Сделката отразява целта на Novo да разшири фокуса си върху диабета и терапиите за отслабване и да предлага включи лечение на сърдечно-съдови заболявания.

Европейската компания се превърна в една от най-ценните компании в света благодарение на своето изключително популярно лечение за отслабване Wegovy.

Novo Nordisk, която стана по-скъпа от Tesla

Фарма компанията, която стана по-скъпа от Tesla

Това е резултат от успехите при продуктите срещу затлъстяване

Очаква се сделката да се финализира през второто тримесечие на тази година и няма да повлияе на насоките за оперативна печалба на Novo за 2024 г., се казва в съобщението.

Цената на транзакцията включва предварително плащане и допълнителни плащания, ако бъдат договорени определени етапи на развитие и търговски цели, коментира компанията, добавяйки, че ще финансира сделката от финансови резерви.

"Посредством Cardior като част от Novo Nordisk, ще засилим нашия набор от проекти за сърдечно-съдови заболявания, където вече имаме текущи програми във всички фази на клинично развитие", казва Novo Nordisk в изявление.