Сериозно разместване в застрахователното брокерство предстои у нас - двете най-големи компании вероятно ще се окажат с един собственик. Водещият играч на пазара SDI предстои да бъде придобит от междунардоната финтех компания Acrisure, която от 2021 г. е мажоритарен собственик на втория най-голям брокер - I&G Brokers.

Детайли: Сумата по сделката не се споменава, но в официалното съобщение се подчертава, че мениджърският екип и стратегията на SDI ще бъдат запазени и компанията ще се "възползва от глобалното присъствие и международен опит на Acrisure".

Unilink придоби мажоритарен дял в българската I&G Brokers

Един от най-големите български застрахователни брокери има нов чуждестранен собственик

Основателят ѝ Николай Здравков остава в нея като председател на съвета на директорите

Кой е купувачът: Acrisure е глобална финтех компания, която оперира в 21 държави и реализира годишни приходи от над 4 милиарда щатски долара.

Само за последните 8 години Acrisure e пораснала над 100 пъти, като от 2017 година насам осъществява средно на година над 100 сделки по сливания и придобивания. Сред тях са Safety Broker в Румъния и Молдова и Insia в Чехия и Словакия.

Сегашната сделка е през полското ѝ подразделение Unilink, което е мажоритарен собственик на I&G Brokers.

I&G Brokers, част от групата на Unilink, се присъединява към Acrisure

Един от най-големите български застрахователни брокери се присъединява към американски финтех гигант

През 2021 година най-големият полски застрахователен брокер Unilink придоби мажоритарен дял в българската компания

Контекст: SDI е основана в началото на 2004 г. и от 2012 г. е водеща на пазара. Към момента тя има над 200 офиса в 39 града, които обслужват по над 650 000 клиенти годишно.

По данни на Комисията за финансов надзор SDI и I&G са на първите две места по премиен приход от дейност в България за 2022 г. със съответно 148,7 млн. лв. и 141,8 млн. лв.

Какво следва: Очаква се сделката да бъде финализирана до края на септември 2023 г.