Един от най-големите български застрахователни брокери в България - I&G Brokers, обяви, че се присъединява към американския си колега Acrisure. Компанията е лидер във финтех развитието на пазара на застрахователни услуги и прилагането на изкуствен интелект при изследване на риска.

Към момента приходите на американския брокер се равняват на $4 милиарда. Групата има 14000 служители в 21 държави - основно в Северна Америка и Западна Европа.

Причина за обединяването е "за за да ускори растежа и глобалното лидерство в дистрибуцията на застраховки", посочват от българската компания.

Unilink придоби мажоритарен дял в българската I&G Brokers

Един от най-големите български застрахователни брокери има нов чуждестранен собственик

Основателят ѝ Николай Здравков остава в нея като председател на съвета на директорите

Прпомняме, че през януари 2021 година I&G Brokers (Ай енд Джи Иншурънс Брокерс) привлече като инвеститор най-големия полски застрахователен дистрибутор Unilink Group и с това постави началото на международна експанзия за изграждане на най-широката застрахователна дистрибуционна мрежа в региона на Централна и Източна Европа.

След инвестицията в България, Unilink Group придоби Safety Broker в Румъния и Молдова и Insia в Чехия и Словакия, и към момента е лидер в Централна и Източна Европа с €1,3 милиарда, с което удвоява резултата си от 2021 година.

В портфолиото на американския застрахователен брокер Acrisure пише, че съчетава човешкия фактор и високите технологии, за да достави широка гама от продукти, включително застраховане, презастраховане и кибер услуги.

"Виждаме огромен потенциал, свързан с обмена на ноу-хау и опит, по-специално в областта на информационните технологии, изкуствения интелект, модели на дистрибуция и оценка на риска, включително корпоративен бизнес и програми за сътрудничество със застрахователните компании", споделя Николай Здравков - основател и управител на Ай енд Джи Иншурънс Брокерс.

Той допълва, че като част от Acrisure, българската компания доказва, че тази инвестиция е уникална и новаторска за българския пазар и заедно с придобиването през 2021 година, "отваря напълно нови възможности за партньорства и бизнес".

"Присъединяването към Acrisure отваря огромни възможности за нашите партньори и служители на всички пазари в ЦИЕ", подчертава и Игор Русиновски, който е изпълнителен директор на Unilink.

Сделката изисква одобрение от всички национални органи за защита на конкуренцията и други съгласно изискванията на местното законодателство.

За момента всички компании от групата ще продължат да оперират под локалните си марки.

Unilink купува румънския Safety Broker

Собственикът на втория най-голям български застрахователен брокер стъпва в Румъния

Придобиваната компания е лидер на пазара в северната ни съседка