Най-големият полски застрахователен брокер Unilink S.A. финализира придобиването на мажоритарен дял от българската компания I&G Brokers. Сделката премина през Комисията за защита на конкуренцията в средата на декември миналата година. Стойността ѝ остава неясна.

"Сделката ще бъде отправна точка за изграждане на най-голямата застрахователна дистрибуторска мрежа в региона на Централна и Източна Европа", коментираха Игор Русиновски, основен акционер и главен изпълнителен директор на Unilink S.A и Николай Здравков, основател и главен изпълнителен директор на I&G Brokers. "Благодарение на вече реализираната сделка, Ай енд Джи Брокерс ще има възможността да се възползва от познанията и международния опит на Unilink по отношение на техники за продажби, управление на дистрибуторска мрежа, маркетингови комуникации и дигитализация на процесите", каза Здравков. Той остава акционер с 20%, председател и изпълнителен член на Съвета на директорите на дружеството.

I&G Brokers е основана през далечната 1994 г. от Здравков и днес има приблизително 300 обекта у нас. През 2003 г. италианската група Asigest влезе като мажоритарен акционер с 51%, като останалите са разделени между Здравков (41%) и Нора Комитова (8%). По силата на споразумението италианският собственик и Комитова ще прехвърлят всички притежавани акции на Unilink, а Здравков ще остане с 20%.

През 2019 г. I&G реализира оборот от 21,5 млн. лв., повишение от почти 17% спрямо предходната година. През същата година компанията държи 6,6% от пазара, с което заема втора позиция. Печалбата се покачва с една трета и възлиза на 2,9 млн. лв. Към края на 2019 г. общият брой на служителите е над 500.

Unilink работи на пазара на застраховането от 2010 г. и успява за едва седем години да стане лидер в Полша, включително и чрез над 40 придобивания. Компанията има над 14 хил. застрахователни агенти.

Придобиването на I&G Brokers е първата ѝ стъпка извън Полша. Плановете ѝ са големи: стремежът ѝ е да изгради най-голямата компания за застраховане на дребно в Централния и Източна Европа, а именно I&G Brokers ще бъде платформата за по-нататъшния растеж.

Акционер в Unilink S.A., с 38% от капитала, е американският екуити фонд Enterprise Investors. Фондът съществува от 1990 г. и е сред водещите фирми за дялово участие в Централна и Източна Европа. От периода на своето основаване до момента, фондът е инвестирал 2 млрд. евро в 146 компании. Присъствието на Enterprise Investors сред акционерите на Unilink обуславя наличието на сериозни капиталови ресурси, които биха подпомогнали разрастването на застрахователната група в региона на Централна и Източна Европа, коментират от компанията.