След като през миналата година куриерската компания "Спиди" АД получи разрешение за сливането си с конкурентната си фирма "Рапидо Експрес Енд Лоджистикс", в началото на 2019 година дружеството обяви нова сделка.

От официално съобщение на "Спиди" до Българската фондова борса (БФБ) става ясно, че компанията е придобила 100% от софтуерната компания "ОМГ Мобайл". В него се посочва, че стойността на сделката, която е била окончателно приключена на 2 януари, е 2 милиона евро или малко над 3,9 милиона лева.

"ОМГ Мобайл" ООД разработва софтуер за "Спиди" от 2012 година, като в периода 2015 - 2017 година бяха пуснати в експлоатация изцяло нови приложения, обслужващи основната дейност на "Спиди" в България, Румъния и Гърция", се посочва в съобщението.

"До момента приложенията се ползваха при лицензионен режим, като след сделката интелектуалната собственост става собственост на "Спиди" и приложенията няма да са достъпни за трети страни. Сделката е структурирана с плащане за 5 години и 75% от цената ще се плаща под условие, че ключовите разработчици останат да работят за компанията в този период", допълват още от дружеството.

"ОМГ Мобайл" се занимава с разработването на технологични продукти и мобилни приложения. Компанията е по-популярна с приложението си за таксиметрови услуги TaxiStars, които са достъпни в София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе и в още няколко града в страната.

От официалния сайт на TaxiStars става ясно, че през приложението минават над 4 милиона поръчки годишно, като услугите се предлагат в над 20 града.

През октомври миналата година Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри предишната сделка на "Спиди" за сливането с "Рапидо Експрес Енд Лоджистикс". Сделката бе обявена през май месец, като тогава стана ясно, че стойността на трансакцията е между 6 до 12 милиона евро. Обединените компании са на втора позиция след "Еконт" по дял на приходите от пазара на пратки в България.

КЗК разреши сливането на "Спиди" и "Рапидо", но наложи глоба от 205 хиляди лева

КЗК разреши сливането на "Спиди" и "Рапидо", но наложи глоба от 205 хиляди лева

Двете компании остават на втора позиция след лидера "Еконт"