Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри сливането на две куриерски компании в България - "Спиди" АД и "Рапидо Експрес Енд Лоджистикс" ООД. Сделката бе обявена на 17 май т.г., а цитираната стойност на трансакцията бе между €6 до €12 милиона. Обединените компании все още остават на втора позиция след "Еконт" по дял на приходите от пазара на пратки в България.

"Спиди" купува "Рапидо" в сделка за до €12 милиона

Куриерска сделка: "Спиди" купува "Рапидо" за до €12 милиона

Компанията за куриерни услуги запазва името си и ще функционира като дъщерно дружество

КЗК обаче взема и решение да глоби "Спиди" с 205 622 лева, или 0,2% от оборота на компанията за м.г. Причината се крие в обявена по-рано през годината и в медиите сделка между "Рапидо" и "Д и Д Експрес", която поради размера на компаниите не попада под обсега на КЗК. Комисарите научават за нея едва след съобщение до тях на конкурентна компания в бранша в хода на проучването за сделката между "Рапидо" и "Спиди", като обвиняват купувачът, че не е предоставил информация.

През февруари т.г. "Рапидо" сключва с "Д и Д Експрес" сделка, с която втората компания възлага на първата осъщестяването на куриерски услуги. Към същия месец "Д и Д Експрес" започва да преустановява извършването на вътрешни куриерски услуги и към май вече не извършва такава дейност. На 15 март същата година е сключен и договор за прехвърляне на право върху марка.