Дългоочакваната продажба на бизнеса на Toshiba с чипове все още се бави, пише Reuters. Японският концерн спешно се нуждае от средствата от сделката, за да попълни дупката, оставена от фалита на американската Westinghouse.

Спорът с Western Digital обаче продължава да стои на дневен ред и купувачът - консорциум, начело с подкрепени от японското правителство фондове, не иска да приключи сделката преди той да бъде разрешен.

WD, която също има направени инвестиции в основния завод за чиповете, настоява, че Toshiba трябва да поиска разрешение от нея за продажбата. Проблем се оказва и начина, по който южнокорейската SK Hynix участва в сделката в консорциума. Компанията предлага да финансира своя дял с конвертируеми облигации, което може да й даде дялово участие. А японското правителство с всички сили се опитва да предотврати попадането на високотехнологичния бизнес в страната в ръцете на чужденци.

В опит да раздвижи продажбата, Toshiba започна да обмисля и офертите на останалите потенциални купувачи, включително Western Digital, както и Foxconn, твърдят източници на Reuters.