След като сключи сделка с Русия да купи ракетни системи С-400, Турция изглежда ще се сдобие и с американски ракети. Вашингтон предложи да продаде на Анкара оръжейни системи Patriot за 3.5 млрд. долара.

Според Държавния департамент ракетната система Patriot ще подобри възможностите на Турция за противовъздушна и противоракетна отбрана, както и "сигурността на ключов съюзник от НАТО в първите линии на борбата срещу тероризма".

Вашингтон от известно време се опитва да убеди южната ни съседка да избере неговите ракети пред руските, но без резултат. "Предложената продажба ще подобри оперативната съвместимост на Турция със САЩ и НАТО", подчертават от Държавния департамент, цитирани от турски медии.

САЩ продаде оръжие за $55.6 милиарда в чужбина

Планът на Тръмп да напълни света с американско оръжие засега е успешен

Продажбите са нараснали с 1/3 за година

Страната ще купува и руски, и американски системи за противоракетна отбрана, разкриват пред Bloomberg държавни служители, запознати с военните планове на Анкара. Комплексите Patriot ще осигурят защита срещу ракетни заплахи, а С-400 - срещу нападения на вражески самолети.

"Това е голяма работа, защото само преди няколко месеца анализаторите предвиждаха гибелта на продължаващите почти 7 десетилетия отношения между САЩ и Турция", смята Сонер Чагаптай, директор на турската изследователска програма в Институт за близкоизточната политика във Вашингтон, цитиран от Bloomberg.

Според него отношенията между двете държави навлизат в нова фаза, а разбирателството им се подкрепя, както от лидерите Тръмп и Ердоган, така и от администрацията им.

В края на 2017 г. Анкара се договори да купи 2 руски зенитно-ракетни комплекса С-400 в сделка за над 2 млрд. долара. Покупката създаде напрежение в турско-американските отношения, тъй като според САЩ руската система не е съвместима с оръжията, използвани от други държави от НАТО.

САЩ и Турция са в омагьосан кръг заради новите изтребители F-35

САЩ и Турция са в омагьосан кръг заради новите изтребители F-35

Анкара се нуждае от новите изтребители, но и Вашингтон се нуждае от турците за тях

Вашингтон дори заплаши да блокира продажбата на новите изтребители F-35 на Турция, тъй като се опасява, че информация за технологията им ще попадне в ръцете на руснаците. Анкара обаче е важен партньор в програмата за F-35, а 10 турски компании произвеждат ключови компоненти за бойния самолет.

Турските власти повториха многократно, че сделката за руските ракети е сключена и не може да бъде отменена. Очаква се Анкара да започне разполагането на противоракетните системи С-400 през есента на 2019 г.

За да се реализира, сделката за ракетните системи Patriot трябва да бъде одобрена от Конгреса на САЩ.