Продажбите на американското военно оборудване на чужди правителства нараснаха с 33% до 55.6 млрд. долара за фискалната година, приключила на 30 септември, съобщи американски държавен служител пред Reuters.

Увеличаването на чуждестранните продажби на военна техника идва отчасти, тъй като администрацията на Доналд Тръмп въведе нов план "Купете американското" през април, който облекчи ограниченията върху продажбите.

Словакия заменя руските изтребители МиГ-29 с американски F-16

Още една източноевропейска държава заменя руските изтребители с американски

Те са най-модерното, което страната може да си позволи

Същевременно планът насърчи американските държавни служители да работят по-активно с оръжейната промишленост на САЩ за разширяването на бизнеса й в чужбина.

Президентът Доналд Тръмп иска да направи Съединените Щати, които вече са господстващи в световната търговия с оръжие, още по-голям търговец на оръжие в света, заявиха американски официални представители, независимо от загрижеността на защитниците на правата на човека и тези, борещи се за контрол върху оръжията.

Кои са най-големите производители на оръжие в света?

Кои са най-големите производители на оръжие в света?

Американските компании доминират

Съществуват два основни начина, по които чужди правителства купуват оръжие от американски компании: директни търговски продажби, договорени между правителство и компания; и чуждестранни военни продажби, при които чуждестранното правителство обикновено се свързва със служител на министерството на отбраната в посолството на САЩ в столицата. И двете изискват одобрение от правителството на САЩ.

През тази година оръжейни продажби за около 70 млрд. долара са влезли за одобрение в Конгреса, което малко по-малко от предходната година, съобщава източникът на Reuters.

Румъния купува първата ПВО система "Пейтриът" до края на 2017 г.

Румъния купува американско оръжие за близо $4 милиарда

Страната оборудва армията си с най-модерно въоръжение

Цифрата от 55.6 млрд. долара се формира от подписаните писма за съгласие за продажба на оръжие в чужбина между САЩ и неговите съюзници.

Най-големите американски доставчици на оръжие са Boeing Co, Lockheed Martin Corp, Raytheon Co, General Dynamics Corp и Northrop Grumman Corp.

През изминалата година Конгресът одобри многобройни сделки за противоракетна отбрана, включително покупки от Полша и Румъния на системата за противоракетна отбрана Пейтриът, произвеждана от Lockheed и Raytheon.