Словакия ще закупи 14 американски изтребителя F-16, за да замени старите руски МиГ-29, съобщиха от словашкото министерство на отбраната, цитирани от Reuters.

Източноевропейската държава избра новите F-16, произвеждани от Lockheed Martin пред шведските "Грипен", които се произвеждат от Saab, тъй като смята американските бойни самолети за технологично по-напреднали.

"Избрахме най-доброто решение, защото те са модерни машини, които от гледна точка на цената, качеството и способностите, които можем да си позволим, нямат конкуренция", каза министърът на отбраната Петер Гайдош в изявление.

Словакия купува от САЩ изтребители F-16 за $2,9 милиарда

Словакия купува от САЩ изтребители F-16 за $2,9 милиарда

А така също ракети, бомби и друго военно оборудване

Словакия, която е членка на НАТО, има договор с Русия за поддръжка на нейните 12 изтребителя МиГ-29 до есента на 2019 г.

Договорът на стойност от 20 млн. до 50 млн. евро годишно, според който десетки руски техници са разположени в словашка военна база, може да бъде удължен, тъй като доставката на първите F-16 ще отнеме до 36 месеца от подписването на договора.

Министерството не е разкрило разходите за закупуване и поддръжка на самолетите. През миналата година Словакия отдели около 1.1 млрд. евро за модернизация на въздушния боен флот.

Хърватия купува изтребители F-16 за $500 милиона

Хърватия сключи най-голямата оръжейна сделка в историята си

Те ще заменят остарелите руски самолети МиГ-21

Страната водеше разговори с производителя на "Грипен" - Saab от години, преди Гайдош да спре дискусиите и да покани други участници в търга.

Това предизвика критики от коалиционни партньори в правителството, че забавянето на споразумението ще удължи зависимостта на Словакия от Русия.

Румъния купува първата ПВО система "Пейтриът" до края на 2017 г.

Румъния купува американско оръжие за близо $4 милиарда

Страната оборудва армията си с най-модерно въоръжение

Държавите от региона имат различен избор за военни самолети. Унгария и Чехия използват "Грипен", а Румъния и Хърватия - F-16. Полша поддържа голям флот от 48 изтребителя F-16, като същевременно запазва около 30 самолета МиГ-29.

България също работи върху модернизация на военновъздушния си флот, но все още се колебае дали да избере шведските изтребители, или американските.