Хърватия ще купи 12 употребявани изтребителя F-16 от Израел. Властите в Загреб одобриха сделката на стойност 500 млн. долара, която е най-голямата в историята на бившата югославска република. Сумата ще бъде платена на 10 годишни вноски по 50 млн. долара.

Първите самолети се очаква да бъдат доставени през 2020 г., а останалите до 2022 г. Ескадрилата ще замени остарелите руски изтребители МиГ-21, останали от времето на бивша Югославия. Те са в много лошо състояние, като само 4 от тях са напълно годни за употреба.

Сделката за закупуване на подобрените изтребители F-16 Barak включва обучение на пилоти в Израел, въоръжение на самолетите, тренировъчен симулатор и изграждане и оборудване на съоръжения на хърватските военни летища.

Полша подписа най-голямата си военна сделка в историята

Полша подписа най-голямата си военна сделка в историята

Източноевропейската държава ще получи въздушна противоракетна система от САЩ

"Самолетите ще пристигнат напълно адаптирани към стандартите на НАТО, а разходите включват всичко, което изисква въздухоплавателните средства да останат в експлоатация през следващите 25 години", каза премиерът Андрей Пленкович след като кабинетът му единодушно гласува в полза на покупката.

"Това е исторически ден за хърватските военновъздушни сили и инвестиция в сигурността и суверенитета на Република Хърватия", каза хърватският министър на отбраната Дамир Кръстичевич.

Хърватия започна процедурата за избор на доставчик на изтребители през миналата година. Тя предизвика интереса на Гърция, Южна Корея, Швеция и САЩ, но Израел предложи най-добри условия и спечели поръчката.

Румъния купува първата ПВО система "Пейтриът" до края на 2017 г.

Румъния купува американско оръжие за близо $4 милиарда

Страната оборудва армията си с най-модерно въоръжение

Като най-сериозен конкурент бе определяна шведската SAAB, предлагайки нови самолети "Грипен", но на много по-висока цена.

Хърватия, която е член на НАТО, е изправена пред мини надпревара във въоръжаването със съседката си Сърбия, която е съюзник на Русия. Белград наскоро получи 6 използвани руски изтребителя МиГ-29.