Пентагонът е уведомил Конгреса на САЩ за намеренията си да продаде на Словакия многоцелеви изтребители F-16, а така също авиационни ракети и бомби на обща стойност 2,91 милиарда долара.

Както се подчертава в заявлението, разпространено в сряда, от Управлението по отбранително сътрудничество на Министерството на отбраната на САЩ, Държавният департамент не възразява срещу доставката на Братислава на такъв род оръжие, съобщава ТАСС.

Словакия е поискала да закупи 14 изтребители F-16, до 16 допълнителни двигатели към тях, 142 управляеми ракети клас "въздух - въздух" с инфрачервено самонасочване AIM-9Х-2 Sidewinder, 400 авиобомби МК-82. А така също радари, системи за радиоелектронно заглушаване, системи за навигация и комуникации, резервни части и оборудване за логистична поддръжка.

В съобщението на Пентагона се отбелязва, че продажбата на това въоръжение ще спомогне за реализацията на външнополитическите цели на САЩ, доколкото се укрепва на безопасността на партньор от НАТО.

Според Пентагона, Словакия по този начин "има намерение да замени сегашния си флот от изтребители МиГ-29". А сделката нямало да доведе до изменение на военния баланс в региона.

Министерството на отбраната е длъжно да уведомява законодателния орган за плановете си да продаде оръжие или военно снаряжение на други страни. Конгресът има 30 дни, за да блокира сделката, но това се е случвало крайно рядко.