Изглежда от технологичния старт-ъп Uber разбират в пълния смисъл сентенцията “Дръж приятелите си близо, а враговете си още по-близо”. От американската корпорация са заявили готовността си да обединят бизнеса си в Китай с най-големия си конкурент на местния пазар - Didi Chuxing.

Според информация на Bloomberg сделката ще бъде в размер на 35 милиарда долара. Споразумението предвижда Uber China, което е собственост на американския Uber, на китайския интернет гигант Baidu и други акционери, да получи 20% от Didi Chuxing.

Обединението между двете компании ще даде напълно нов облик на пазара на споделено пътуване във втората по големина икономика в света.

Големият конкурент на Uber се похвали с инвестиции за $7,3 милиарда

Големият конкурент на Uber се похвали с инвестиции за $7,3 милиарда

Борбата за пазара в Китай продължава

През последните години двете корпорации са най-големите конкуренти там. Uber China дебютира на пазара в Китай през 2014 г., но досега няма отчетена печалба. От друга страна Didi Chuxing е лидер в страната с най-голям пазарен дял.

През май от местния гигант обявиха, че осъществяват повече от 11 милиона превоза на ден, което прави 87 на сто от пазарния дял в азиатската държава, пише BBC.

Didi Chuxing е собственост на местните интернет гиганти Tenecent и Alibaba. Преди време от нейното ръководство проявиха интерес към придобиването на съперника на Uber в САЩ – Lyft.

В колко европейски столици UBER е забранен? Една – София

В колко европейски столици UBER е забранен? Една – София

Експеримент показа, че отново сме уникални

Според експерти от американската корпорация са стигнали до подобно решение, тъй като им излиза прекалено скъпо да поддържат бизнеса си в Китай, който е на загуба.

През февруари главният изпълнителен директор на компанията Травис Каланик заяви, че Uber China губи над 1 милиард долара на година в азиатската страна.