През последните години София се опитва да се позиционира като град, където иновациите и новите технологии са добре дошли. Един прост експеримент обаче показва, че тук отново сме наопаки на цяла Европа.

При всичките дискусии около UBER в Европа, София остава единствена столица в рамките на ЕС, където в един момент е можело да се ползва услугата, а сега това не е възможно.

Този вторник в парламента беше проведена дискусия за споделената икономика. Непосредствено след дискусията, в рамките на 10 минути между 17.00 и 17.10 часа, в Институтът за пазарна икономика направи експеримент - използвайки апликацията на UBER, представителите на института извикват кола във всяка една столица в рамките на ЕС.

Резултатът е повече от красноречив - единствено в София услугата на UBER е прекратена и излиза текст "UBERX IS TEMPORARILY SUSPENDED".

В цели 22 европейски столици услугата работи и можехме да повикаме кола - сред тях са Атина, Берлин, Брюксел, Букурещ, Копенхаген, Лондон, Мадрид, Париж, Прага, Стокхолм и др.

В други 5 това не беше възможно, но допълнителна проверка показа, че там услугата никога не е влизала ефективно на пазара, тоест не е била предлагана - това са Валета, Любляна, Люксембург, Никозия и Рига.

Снимка 242164

Източник: ИПИ