Българското подразделение на италианската банкова група UniCredit - УниКредит Булбанк е направило втора сделка за продажбата на портфолио от необслужвани кредити след първата, която беше извършена преди няколко месеца.

От официалното съобщение на сайта на компанията майка става ясно, че споразумението е както за обезпечени, така и за необезпечени заеми, отпуснати на частни клиенти, малки и средни предприятия и корпоративни клиенти.

Купувач на пакета "лоши" кредити е "Агенция за събиране на вземанията" ЕАД, която е българското дъщерно дружество на норвежката B2Holding.

През януари българската финансова институция продаде необслужвани заеми за 93 милиона евро отново на агенцията.

УниКредит Булбанк продаде лоши кредити за 93 милиона евро

УниКредит Булбанк продаде лоши кредити за 93 милиона евро

Порфейлът от необслужвани заеми беше купен от "Агенция за събиране на дългове"

"Портфолиото се състои изцяло от български заеми с приблизителна стойност 84 милиона евро", посочват от банковата група.

"Продажбата е част от цялостната стратегия на UniCredit за намаляване на необслужваните експозиции", се допълва в съобщението.

Като част от своя екшън план за увеличаване на капитала най-голямата италианска банка търси 13 милиарда евро или 14 милиарда долара подкрепа от инвеститорите.

Преди година главният изпълнителен директор на финансовата институция Жан-Пиер Мустие представи 3-годишна стратегия за развитие на бизнеса. В нея освен продажбата на акции за тази сума се предвижда и съкращаването на допълнително 6500 работни места.

Тогава Мустие обяви, че банката ще трябва да се освободи от част от активите си и да разтовари така усложнената структура на финансовата институция. Първите стъпки в тази посока бяха направени с продаването на полската Bank Pekao.

UniCredit набира €13 милиарда от фондовия пазар

UniCredit с екшън план за увеличаване на капитала

Италианският кредитор готви масови съкращения