United Group е изпратила до Европейската комисия искане антитръстовите регулатори да одобрят сделката за Vivacom, предава SeeNews. Сделката между United Group, притежавана от британската BC Partners, и настоящите акционери на БТК бе подписана през ноември миналата година, а стойността ѝ, по неофициална информация, е €1,2 милиарда.

Според обявлението на ЕК, възможно е до решение да се стигне още в началото на следващия месец.

Придобиването ще бъде финансирано чрез комбинация от нов заем и собствени средства от UnitedGroup, която е собственост на BCPartners. По-рано купувачът съобщи, че ще продаде дълг за €1,795 милиарда.

Vivacom осигурява услуги на над 1,8 милиона потребители. Компанията е първият исторически телеком оператор в страната, а в момента предлага услуги като оптичен широколентов интернет, мобилни комуникации, IPTV както на частни, така и на бизнес клиенти.

Наскоро UnitedGroup придоби и хърватския телеком Tele2 срещу €220 милиона.

Вторият кандидат за Vivacom бе Providence Equity Partners.

Преди по-малко от четири години телекомът смени собствеността си срещу €330 милиона. Това е бъде шеста смяна на собствеността на бившата държавна телекомуникационна компания от 2004 г. насам, когато бе приватизирана.

United Group е най-голямата кабелна компания в Сърбия, като има бизнес и в други държави в региона, като описва себе си като "най-големият алтернативен телеком доставчик в държавите, съставящи бивша Югославия". Тя бе собственост на KKR, но американският фонд продаде мажоритарния дял на BC Partners преди година. Кандидат за нея бе Петр Келнер, който придоби бизнеса на Telenor в региона и поиска да купи "Нова телевизия", но получи отказ от Комисията за защита на конкуренцията.

Кой български оператор има най-много абонати и кой е първи по приходи?

Кой български оператор има най-много абонати и кой е първи по приходи?

И каква е ситуацията при интернета и телевизията