Популярната в цял свят американската верига кафенета Starbucks проучва възможността да продаде бизнеса си във Великобритания "поради високата конкуренция и променящите се предпочитания на потребителите" в резултат на пандемията, съобщи BBC.

Ще припомним, че през март ТАСС съобщи, че веригата кафенета Starbucks спира дейността си на територията на Руската федерация във връзка със събитията около Украйна. Това изявление тогава направи изпълнителния директор на Starbucks Кевин Джонсън.

А само преди седмица Reuters съобщи, позовавайки се на свои източници, че Националният фонд на Саудитска Арабия Public Investment Fund (PIF) е избран в късата листа от компании, кандидати за закупуване на дял от франчайза на Starbucks в Близкия изток, Северна Африка и Централна Азия.

По информация на агенцията, PIF е сред участниците, преминаващи към следващия етап от преговорите. От надпреварата отпаднаха Суверенният инвестиционен фонд на ОАЕ - Mubadala Investment Company и държавният холдингов фонд на Абу Даби - ADQ.

Кувейтска холдингова компания Alshaya Group, която притежава франчайза на Starbucks в посочения регион, заяви миналата година, че възнамерява да продаде миноритарен пакет от акциите си. Според някои съобщения, Alshaya Group ще продаде около 30% от акциите на стойност 4-5 милиарда долара.

Инвестициите на Саудитска Арабия в сектори извън петрола, са част от стратегическа програма, инициирана от престолонаследника Мохамед бин Салман Ал Сауд, за диверсификация на националната икономика и намаляване на зависимостта от приходите от петрол.

От малък магазин за кафе до мултимилиардна верига: Starbucks стана на 50 години

От малък магазин за кафе до мултимилиардна верига: Starbucks стана на 50 години

Историята на компанията