Starbucks е една от най-известните вериги кафенета в света. През тази седмица американския гигант навърши 50 години от създаването си, като първият обект на "родената" в Сиатъл компания отваря врати на 30 март 1971 година.

В първия магазин на компанията се продават прясно изпечени кафени зърна и различни уреди за приготвяне на кафе. И към този момент надали някой си представя, че Starbucks ще се превърне в популярна по цял свят верига, управляваща десетки хиляди обекти в различни страни.

През последните 5 десетилетия компанията успява да превърне малката фирма за продажба на кафе във верига с 33 000 обекта, разположени на над 80 пазара. Половината от тя се управляват директно от компанията, а другата половина - като франчайз. За веригата работят над 31 000 души.

Що се отнася до пазарната капитализация на дружеството, тя вече достига 128 милиарда долара. И това я прави втората най-голяма верига за заведения за бързо хранене в света след McDonald"s.

Първите заведения на Starbucks извън американския пазар отварят врати в Канада през 1987 година. До първичното публично предлагане на акции през 1992 година дружеството вече има над 100 обекта. В Европа най-многобройни са тези във Великобритания - над 1000.

В България Starbucks отваря първия си магазин през 2008 година. Днес тя има 13 магазина у нас, като 8 от тях се намира в столицата. Веригата има още обекти в Пловдив, Варна и Бургас.

Infographic: Starbucks at 50: A Sprawling Coffee Empire | Statista You will find more infographics at Statista