Двата най-големи оператора на платежни мрежи в света Visa и Mastercard се съгласиха да намалят таксите си за плащания от туристи в ЕС и извън блока. Решението е резултат от дълга битка с Европейската комисия.

Компаниите за кредитни карти сега ще таксуват търговците на дребно с около 40% по-малко за плащания с кредитни и дебитни карти и в страни извън ЕС, пише BBC.

Според Европейската Комисия промяната ще доведе до по-ниски цени, за търговците и бизнеса. Но основната цел е по-ниските цени за туристите в ЕС.

Европейската Комисия, която е водила битка за таксите за плащания десетилетия наред, смята, че така наречените обменни такси, които компаниите за кредитни карти начисляват на бизнеса за приетите плащания водят до по-високи цени.

Според условията на споразумението Visa, която е най-големият оператор на платежни мрежи в света и основаният ѝ конкурент Mastercard ще таксуват с 0,2% плащания с дебитни карти, извършвани в магазини извън ЕС и с 0,3% кредитни карти.

Това ще изравни таксите с тези, които платежните оператори взимат на територията на ЕС. Приетите промени ще влязат в сила от 19 октомври и ще се прилагат са пет години.

От Visa съобщават, че компанията е изиграла ключова роля в преговорите, така че всички страни да са доволни.

"Европейските търговци и картодържатели продължават да се радват на значителни ползи от международните картови плащания, както в магазините, така и онлайн, което е важен принос за европейските икономики", добавят от компанията.

От Mastercard също признават положителната промяна, като споделят, че това е важен етап за компанията.

Еврокомисията глоби Mastercard с над €570 милиона заради високи такси

Еврокомисията глоби Mastercard с над €570 милиона заради високи такси

Компанията е попречила на търговците да се възползват от по-добри условия в рамките на единния пазар

По-рано тази година Европейската комисия глоби Mastercard с € 573 милиона или $ 650 милиона за антиконкурентно поведение.