Бизнес моделът на Visa е ясен: компанията служи като свръзка между банките и търговците. Сега дружеството, едно от най-скъпите във финансовия свят, прави нов залог, като ще се опита да направи същото за данните между банките и финансовите стартъпи, пише Bloomberg.

Visa постигна споразумение за придобиването на Plaid срещу $5,3 милиарда. Последната е финтех компания, която свързва популярни приложения като Venmo с данните за потребителя, които банковата система притежава. Сделката завършва космическото изстрелване на Plaid и цели да подхрани ръста и на самата Visa, цената на акциите на която се утроиха през последните пет години.

Работата на Plaid подпомага редица финансови мобилни приложения, като Venmo, Coinbase и Acorns Grow, като им предоставя банковите данни, които са нужни за техните приложения и уебсайтове.

Основана през 2012 г., компанията вече има над 200 милиона акаунта в платформата си. Данните подчертават желанието на потребителите да изпращат данните си на услуги, чрез които могат да местят средства между сметки или в криптовалути, да дават финансови съвети или да позволят да изпратите парите за обяда на колега или приятел безплатно и за секунда.

Все повече потребители използват финансови приложения, а Plaid стои в средата и предоставя софтуер, който дава на приложенията достъп до сметките.

Около четвърт от американците, които имат банкова сметка, са използвали Plaid.

Visa съобщи, че очаква придобиването да бъде приключено в рамките на следващите три до шест месеца. В дългосрочен план сделката ще позволи на Visa да играе по-голяма роля в технологичната еволюция на финансовата индустрия.

Придобиването става и на фона на приемането на европейската директива PSD2, която задължава банките да споделят информация за клиентите с разработчиците на приложения, разбира се, със съгласието на самите клиенти.