Volkswagen планира да произвежда само превозни средства с нулеви емисии до 2040 г.

Преди часовe компанията обяви три ключови партньорства, свързани с производство на батерии за електрически превозни средства, пише Yahoo Finance.

Едното споразумение е с белгийската компания Umicore, която е специализирана в разработка на чисти технологии, рециклиране, както и батерии за електромобили. Останалите партньорства са с компаниите 24M Technologies и Vulcan Energy Resources.

Съвместното предприятие на Volkswagen с Umicore осигурява на европейските фабрики на автомобилния производител ключови елементи на литиево-йонните батерии. Съвместното предприятие ще има първоначален производствен капацитет от 20 гигаватчаса и ще увеличи до 160 гигаватчаса до 2030 г. Произведените материали ще отиват в планираната Gigafactory на VW в Залцгитер, Германия.

Volkswagen обяви и че инвестира в производство на батерии, но не разкри размера на инвестицията си.

И трите споразумения са част мащабния план на Volkswagen да инвестира 30 милиарда евро в производство на електрически превозни средства. Само в Европа Volkswagen ще построи шест гигафабрики за батерии до края на десетилетието.

По-рано този месец и General Motors обяви планове за съвместно предприятие с южнокорейската POSCO Chemical за изграждане на ново съоръжение за в Северна Америка до 2024 г.