Xerox Holdings Corp. се отказва от опита да придобие враждебно по-голямата HP Inc., слагайки край на няколкомесечната драма - поне засега. Пандемията подкопа възможностите на производителя на копирни машини да успее с придобиването чрез нов дълг, пише The Wall Street Journal.

Във вторник Xerox заяви, че отменя и предложението за придобиване срещу $30 млрд., както и паралелния опит за смени в борда на производителя на компютри. Ходът слага край на един от най-големите активни опити за сливане и подчертава ефектът на пандемията върху корпоративните сделки.

Xerox се опитваше да придобие HP през последните пет месеца, като последната многократно отказваше предложението с мотива, че сумата е твърде ниска.

Опитът на Xerox да придобие компания, която е три пъти по-голяма, бе рискова и без коронавируса. Сега акциите и на двете компании се търгуват по-евтино, но щетите за Xerox бяха по-големи. Пазарната капитализация на HP падна до около $25 млрд., горе-долу където беше и преди началото на преговорите. Но тази на Xerox се срина почти наполовина, падайки до $4 млрд. Това намали стойността на офертата до около $31 млрд., при $35 млрд. по-рано.

Xerox, която има дългосрочен дълг от около $3 млрд., планираше да получи заем от $24 млрд.

Xerox блести в производството на по-големи принтери за корпоративния свят, докато HP е сред водещите производители на компютри и принтери за домашна употреба. Xerox твърдеше, че сливането ще спести $2 млрд. разходи годишно и ще помогне на двете компании да преживеят спада в продажбите.

HP оспори размера на спестените разходи и започна обратно изкупуване на свои акции на стойност $15 млрд., за да се предпази от враждебното придобиване. Засега не е ясно дали планът още е в ход.