Японската корпорация SoftBank е на път да обяви придобиването на една от най-големите британски технологични компании – производителя на микрочипове ARM Holdings, за 24 милиарда паунда или 32 милиарда долара.

Очаква се борда на директорите да предложи на акционерите да приемат офертата, като според нея те ще получат 50% по-висока единична цена за акциите, съобщава BBC.

ARM е една от водещите компании в индустрията на Острова, като тя е доставчик на световни гиганти в технологиите. Фирмата, например, прави части за iPhone.

От SoftBank се надяват придобиването да им помогне да навлязат на пазара на “Интернет на нещата”, където микрочипове се вграждат във всякакви устройства – от домакински уреди до професионални машини.

Сделката ще бъде предизвикателство за новото британско правителство, което пое властта след референдума. Премиерът Тереза Мей е взела на мушка някои от ръководителите на лидерите на пазара в страната, които получават заплати много над средното ниво.

В същото време министър-председателят обяви, че ще следи за големи чуждестранни сделки, които биха могли да навредят на националния интерес.