Българският телеком оператор Yettel е внесъл в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) искане за забрана на трансакцията и обединяване на производствата по сделката по придобиване на "Булсатком" от страна на регистрираната в Люксембург "Словения Броудбенд", чийто едноличен собственик на капитала "Юнайтед груп" притежава у нас оператора "Виваком" и медийната група на "Нова телевизия". Това става ясно от становище, изпратено преди малко до медиите.

В него се посочва още, че придобиването на най-ключовите активи на "Булсатком" - електронната му съобщителна мрежа (мобилни кули и фиксирана оптична мрежа) - от страна на основен играч на телекомуникационния пазар ще доведе до създаването на господстващо предприятие с над 60% на пазара на разпространение на телевизия и с близо 40% на пазара на достъп до интернет, като "това от своя страна би могло да доведе и до отслабване на конкурентния натиск и на пазара на пакетни услуги (мобилни, телевизия и интернет), където един играч ще засили водещата си позиция".

United Group признаха, че са финансирали сделката на Спас Русев за "Булсатком"

Собственикът на Vivacom призна, че е финансирал Спас Русев за "Булсатком"

Телекомът ще придобие базовите станции и оптичната мрежа на компанията

Поради тази причина от Yettel България искат процедурата по нотификацията от страна на "Словения Броудбенд" да бъде обединена със стартиралата от КЗК проверка за установяване на евентуално нарушение на Закона за защита на конкуренцията относно сделката, водеща до промяна в контрола върху "Булсатком".

Припомняме, че преди половин година бизнесменът Спас Русев стана собственик на "Булсатком" срещу 120 милиона евро по тогавашни неофициални пазарни оценки. Малко по-късно обаче стана ясно, че сделката е била финансирана с помощта на "Юнайтед груп", която в момента е напът да придобие официално контрола върху интернет и тв оперотара. Ето защо другите играчи на телеком пазара започнаха правни действия срещу обединението.