Комисията за защита на конкуренцията е започнала проверка на сделката за придобиването на "Булсатком" от "Вива Корпорейт България" ЕООД на Спас Русев, съобщиха от антимонополния орган.

В хода на производството ще се установи дали има нарушение на Закона за защита на конкуренцията и по-специално на задължението за предварително уведомяване на КЗК при концентрация с участието на големи предприятия.

Проверката започва след сигнали от "Йеттел България" ЕАД и "А1 България" ЕАД и медийни публикации за сделката и евентуална връзка с Vivacom в нея.

Спас Русев е придобил "Булсатком" за над €120 милиона

Спас Русев е придобил "Булсатком" за над €120 милиона

Сделката се проточи повече от година

В края на септември, след продължил повече от година процес, собствеността на "Булсатком" мина в ръцете на бившия собственик на Vivacom Спас Русев, който междувременно излезе от надзора на телекома.

United Group признаха, че са финансирали сделката на Спас Русев за "Булсатком"

Собственикът на Vivacom призна, че е финансирал Спас Русев за "Булсатком"

Телекомът ще придобие базовите станции и оптичната мрежа на компанията

Цената по сделката беше над 120 млн. евро. По-късно в презентация за акционерите настоящият собственик на Vivacom - United Group, посочи, че е предоставила на Русев средствата, като част от тях ще се върнат чрез придобиване на оптичната и мобилната мрежа на "Булсатком".

"Според "Йеттел България" ЕАД, чрез условията по заема кредиторът вероятно ще разполага с възможност да влияе върху решенията, които касаят дейността на Булсатком", посочват от КЗК във връзка с данните за свързаност между притежаваните от Русев и икономическата група на Виваком България/БТК. Сходни са и опасенията на A1 България.

Money.bg потърси "Булсатком" за коментар.