Собственикът на "Виваком", регистрираната в Люксембург "Словения Броудбанд" иска разрешение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за придобиването на активи на най-големия доставчик на платена телевизия в България "Булсатком". Това става ясно от съобщение на антитръстовия надзорен орган.

"Словения Броудбанд" възнамерява да поеме 167 обекта на "Булсатком", които представляват физическа инфраструктура за разполагане на мобилни базови станции или друго телекомуникационно оборудване, а също и елементи за фиксирана електронна съобщителна мрежа.

"Булсатком" използва целевите активи за телевизионно разпространение на дребно; предоставяне на фиксиран достъп до интернет; фиксирана гласова телефонна услуга; и колокация на оборудване за мобилни мрежи.

"Словения Броудбанд" е собственик на "Юнайтед Груп България" ЕООД, която пък е едноличен собственик на капитала на "Вива Телеком България", според Търговския регистър.

"Словения Броудбанд" също така притежава "Юнайтед медия" С.а.р.л., която е едноличен собственик накапитала на Нова телевизия. Групата присъства и в Хърватия, Сърбия, Словения, Босна, Черна гора, Северна Македония и Гърция.

Собственикът на Yettel: Сделката с "Булсатком" трябва да бъде внимателно проверена

Собственикът на Yettel: Сделката с "Булсатком" трябва да бъде внимателно проверена

Това твърди изпълнителният директор на PPF Марек Слачик

Припомняме, че в началото на февруари Марек Слачик, изпълнителен директор на PPF Telecom Group за Централна и Източна Европа - собственикът на оператора Yettel призова сделката с "Булсатком" да бъде внимателно проверена. Той цитира публично достъпни източници, които разкриват, че чрез поредица от сделки един основните конкуренти на пазара би могъл да придобие значителна пазарна сила, ако сделката с "Булсатком" бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията. Слачик каза още, че през последните години се наблюдава сериозна консолидация на пазара.

"Ние, например, дадохме конкурентна оферта за придобиване на "Булсатком", но не спечелихме търга, защото нашето намерение беше да се търси одобрение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Малко след това от медийни публикации стана ясно, че сделката за продажбата на "Булсатком" е била сключена с друг купувач, но антимонополният регулатор не е бил уведомен, както повелява законът", разказа тогава Слачик и допълни: "спазването на нормативните разпоредби и конкретно Закона за защита на конкуренцията е ключов принцип, който следва да ръководи не само нас, но и всеки играч на пазара."

United Group признаха, че са финансирали сделката на Спас Русев за "Булсатком"

Собственикът на Vivacom призна, че е финансирал Спас Русев за "Булсатком"

Телекомът ще придобие базовите станции и оптичната мрежа на компанията

През декември антимонополната комисия у нас започна проверка на покупката на доставчика на тв съдържание "Булсатком" от дружество на бизнесмена Спас Русев. Комисията обяви, че предвид постъпилата информация и доказателства, може да се направи обосновано предположение, че операцията, в резултат на която "Вива Корпорейт България" ЕООД придобива пряко или косвено чрез лицето Спас Д. Русев мажоритарен дял от капитала на дружеството-майка на "Булсатком" ЕООД, има вероятност да представлява концентрация между предприятия. Уведомление за осъществяване на съответната концентрация към онзи момент не е постъпило в КЗК, затова комисията ще провери сделката, съобщиха тогава от антимонополния орган.