След почти шест месеца на политическо недоволство и масови протести срещу влиянието на Пекин върху политиката на Хонконг, административният регион се опитва да изчисли щетите върху икономиката, пише Bloomberg. Очаква се градът да отчете и първи бюджетен дефицит от началото на миналото десетилетие насам.

Секретарят по финансите Пол Чан направи съобщението пред депутати рано днес, като посочи, че протестите са изтрили два процентни пункта от икономическия растеж тази година.

И лошите новини не спират: данните за търговията на дребно за октомври ще покажат "огромен спад", казва Чан. Публикуването им ще бъде по-късно днес.

Пристигащите граждани от Китай са намалели с цели 45,9 процента спрямо октомври 2018 г. - най-големият спад в историята. През десетия месец от годината е празникът "Златната седмица". И на него се разчита за увеличение на туристите и повече продажби. Общо, пристигащите в Хонконг от цял свят намаляват с 44 процента.

За търговците на дребно предстои тежко решение през следващите месеци. Много от тях ще трябва да преценят дали да продължат да се борят или да се откажат, след като скоро предстои подновяване на наемите и изплащане на бонуси на служителите.

Ирис Панг, икономист в ING Bank NV в Хонконг, предвижда 70% вероятност за масова вълна на затваряне на магазини, ако слабостта в търговията се задържи.

За първи път от 10 години: Хонконг официално изпадна в рецесия

За първи път от 10 години: Хонконг официално изпадна в рецесия

Икономиката на Хонконг се свива за второ поредно тримесечие