Глобалната икономика претърпя няколко шока през последните няколко години, като се започне с избухването на коронавируса. Глобалните икономически отговори на вируса промениха нашата икономическа среда по значителни начини, като шоковете все още се усещат, въпреки че са изминали четири години от избухването на пандемията, както и повече от година, откакто тежестта върху болниците и инфекциите спадна значително, за да се възобнови икономиката и развлекателните дейности.

Вирусът обаче може би нямаше да разруши икономиките толкова, колкото го направи, ако не бяха последните събития. 2022 г. всъщност започна оптимистично, тъй като икономическата активност започна да се възобновява и натискът върху глобалната верига на доставки започна да отслабва.

Всъщност, бързото повишаване на лихвените проценти както от Федералния резерв в САЩ, така и от централните банки по целия свят можеше да е по-малко, ако руската инвазия в Украйна миналата година не преобърна още повече глобалния баланс на търсенето и предлагането на стоки, за да подпали цените на стоките от първа необходимост.

След като инвазията вече навършва втората си годишнина, светът и икономиката му имаха време да се приспособят. И инфлацията, която скочи до рекордно високи нива миналата година, намалява навсякъде. И все пак разходите за намаляване на тази инфлация ще окажат влияние върху глобалния икономически растеж.

Това е така, защото за да намалят инфлацията, централните банки трябваше да увеличат лихвените проценти и естествено, това не вещае много добро нито за потребителските разходи, нито за корпоративното функциониране.

Оценките от доклада за търговията и развитието на ООН показват, че глобалният икономически растеж ще се забави до 2,4% през 2023 г. от 3% през 2022 г., тъй като влиянието на високите лихвени проценти и инфлацията оставя своя отпечатък. Стеснявайки фокуса върху икономиките на Г-7, изчисленията на UNCTAD показват, че в сравнение с реални нива на БВП през 2019 г., повечето страни са в незначително по-добро състояние.

Снимка 539738

Източник: iStock

Данните приписват стойност на индекса 100 на всички икономики преди пандемията и те показват, че докато БВП на САЩ към второто тримесечие на 2023 г. има стойност 106,7, икономиките на Италия, Франция, Япония и Германия имат показания съответно от 101.4, 101.3, 100.6 и 100.5.

Всъщност, БВП на Канада, за който последните данни са за първото тримесечие, възлиза на 104, докато Великобритания е единствената страна, която все още е по-зле от началото на пандемията в икономическо отношение, тъй като има стойност на индекса от 99,7.

Официално сме по-богати от Сърбия и Турция

Официално сме по-богати от две наши съседки

Според данните на Световната банка

Като утеха за британците, британската икономика беше и най-силно засегната от пандемията, тъй като имаше най-ниската стойност на индекса от 76,9, като Франция беше втората най-силно засегната.

Поради глобализацията веригите за доставки по целия свят са тясно свързани помежду си и когато става дума за икономически гиганти като Китай или САЩ, всякакви отражения в техните местни икономики често се усещат глобално.

Започвайки от САЩ, забавянето в Америка оказва влияние върху света, като най-големият казус за това е относително скорошен, като се случи през 2008 г. В същото време пазарът на държавните облигации на САЩ, който се състои от ценни книжа, емитирани от правителството на САЩ, е изборът за безрискови инвестиции, тъй като способността на правителството на САЩ да плати дълга си е практически гарантирана.

Въпреки това спирането на дейността на правителството или дори заплахата за това в САЩ в крайна сметка активират глобалния бутон за "изключване на риска", тъй като капиталът изтича от по-рискови активи като акции, търгувани в Америка и Европа, към най-добрия актив-убежище - щатския долар.

По същия начин, докато Америка се е индустриализираше, Китай все още се движи с пълна пара напред с трансформирането и разрастването на своите производствени, инженерни и строителни сектори. Това означава, че китайското търсене на суровини, по-специално за подхранване на неговото развитие, оформя глобалните тенденции и ако това търсене спадне, тогава последиците се усещат навсякъде.

Като се имат предвид неотдавнашните сътресения в световната икономика, не е нужно да гледаме твърде далеч назад за пример за влиянието на Китай върху световните суровини.

Един чудесен пример е сътресенията на пазара на суров петрол, които базираха очакванията за търсене на възстановяването на Китай в началото на 2023 г., но тъй като това възстановяване се забави, цените на петрола първо скочиха, тъй като Саудитска Арабия намали производството и след това се стабилизираха по-късно като някои Китайските индустриални данни показаха, че възстановяването на азиатския гигант наистина се забавя.

Третият по големина икономически регион в света след Азия и Северна Америка е Европа. За Европа въздействието на руската инвазия беше особено болезнено, особено за най-голямата икономика в региона Германия и финансовата мощ на Обединеното кралство.

Германия беше свикнала да разчита на евтиния руски газ за подхранване на производствените си операции, но последиците от руската война я накараха да се бори да диверсифицира и да загуби икономически растеж в процеса. Картината е доста мрачна на германския фронт, тъй като ексклузивен и свеж доклад на Reuters показва, че германското правителство очаква икономиката да се свие с 0,4% през 2023 г.

И така, след като се сблъскаха с множество сътресения само за няколко години, кои са най-богатите страни в момента?

Оказва се, че в Гърция (почти) няма богати хора

Оказва се, че в Гърция (почти) няма богати хора

Това показват официалните декларации за доходи и имущество

За да изработят този списък, експертите от финансовото издание Insider Monkey, проучиха кои са най-богатите страни в света по БВП на глава от населението, въз основа на данни от Международния валутен фронт (МВФ), който изброява глобалния БВП на глава от населението по държави.

Използват се стойности на паритета на покупателната способност (PPP) и като проста дефиниция те се изчисляват чрез премахване на ценовите разлики чрез приравняване на цената на кошница от основни стоки в местната валута към щатския долар.

Снимка 589386

Източник: iStock

А ето и кои са 20-те най-богати държави в света по този показател:

20. Австралия

БВП на глава от населението през 2023 г.: $65 366

Австралийският съюз е океанска държава, която е една от най-големите в света по площ. Австралия е една от най-развитите нации в света и разполага с огромни количества природни ресурси от важни минерали като литий и мед.

19. Кралство Белгия

БВП на глава от населението през 2023 г.: $65 501

Кралство Белгия е просперираща европейска нация. Тя се нарежда на 24 място в списъка на страните с най-висок БВП по отношение на паритета на покупателната способност (ППС). Белгийската икономика струва 723 милиарда долара, а икономическите данни често показват нейния БВП на глава от населението, концентриран в столицата Брюксел, тъй като повечето хора пътуват до града за работа.

18. Кралство Швеция

БВП на глава от населението през 2023 г.: $65 842

Кралство Швеция е скандинавска държава. Тя е една от малкото първи световни нации с добре развити системи за обществено здравеопазване и образование.

17. Федерална република Германия

БВП на глава от населението през 2023 г.: $66 132

Федерална република Германия е най-голямата икономика в Европа поради силната си промишлена база, която управлява на основните продуктови пазари като автомобили в световен мащаб. Освен това има силен сектор на услугите, както и добре развита туристическа индустрия.

16. Княжество Андора

БВП на глава от населението през 2023 г.: $68 998

Андора е една от най-малките държави в този списък по отношение на населението и площта си. Страната обхваща само 467 квадратни километра, а жителите, които са едва 81 588 души също й осигурява висок БВП на глава от населението.

15. Република Австрия

БВП на глава от населението през 2023 г.: $69 502

Република Австрия е европейска нация с БВП от 700 милиарда долара. Както е в случая с няколко развити страни, икономическата производителност на страната зависи в голяма степен както от услугите, така и от туризма.

Бедната държава в Африка, която можеше да бъде най-богата

Бедната държава в Африка, която можеше да бъде най-богата

Едни нови избори дават поредната нова надежда

14. Исландия

БВП на глава от населението през 2023 г.: $69 779

Исландия е европейска държава, която е една от най-малките нации в света както по отношение на населението, така и по гъстота на населението. Страната разчита на туризма за икономическа производителност и се възползва от добре развита индустрия за производство на енергия.

13. Нидерландия

БВП на глава от населението през 2023 г.: $72 973

Нидерландия е една от най-развитите страни в света и има икономика на стойност 1,2 трилиона долара. Той има добре развити сектори на услугите и промишлеността, благодарение на големи автомобилни производители и финансови фирми, работещи там.

12. Република Китай (Тайван)

БВП на глава от населението през 2023 г.: $73 344

Въпреки че не е признат като независима нация в световен мащаб, Тайван все още е икономическа сила по право, тъй като играе решаваща роля в световната верига за доставки на потребителска електроника. Най-големият производител на договорни чипове в света, TSMC, е със седалище там, както и други важни компании за електроника.

11. Кралство Дания

БВП на глава от населението през 2023 г.: $73 386

Дания е скандинавска европейска нация, която е една от най-стабилните и мирни нации в света. Изграден по скандинавския модел, тя се нарежда високо както по отношение на равенството в доходите, така и по отношение на човешкото развитие.

10. Бруней Даруссалам

БВП на глава от населението през 2023 г.: $75 583

Бруней Даруссалам е държава от Югоизточна Азия с 31,9 милиарда долара БВП в ППС към 2022 г. Тя е силно зависима от износа на петрол за приходите си в чуждестранна валута.

9. Република Сан Марино

БВП на глава от населението през 2023 г.: $78 926

Република Сан Марино е друга малка държава, която обхваща само 61,2 квадратни километра. Тя разчита в голяма степен на туризма, банкирането и електрониката за своята икономическа продукция.

8. САЩ

БВП на глава от населението през 2023 г.: $80 035

САЩ са най-голямата икономика в света по отношение на номинален БВП.

7. Кралство Норвегия

БВП на глава от населението през 2023 г.: $82 655

Кралство Норвегия е последната скандинавска държава в този списък. То се откроява сред развитите нации поради силното присъствие на държавата в ключови индустрии като телекомуникациите.

6. Швейцария

БВП на глава от населението през 2023 г.: $87 963

Швейцария е финансовият център на Европа и е известна в цял свят с добре развитата си банкова индустрия.

5. Обединени арабски емирства

БВП на глава от населението през 2023 г.: $88 221

Обединените арабски емирства са азиатска държава, която е част от региона, обикновено наричан Близкия изток. Неговите основни икономически региони са Абу Даби и Дубай, като и двата допринасят значително за ключови икономически сектори като проучване на петрол, банково дело, туризъм и недвижими имоти.

ОАЕ бавно се оформиха, за да се превърнат в една от най-напредналите в научна гледна точка нации в Близкия изток, тъй като е първата арабска страна, достигнала Марс, както и сред малкото, изпратили астронавти до Международната космическа станция (МКС).

4. Република Ирландия

БВП на глава от населението през 2023 г.: $124 596

Република Ирландия е островна европейска държава, съставена от по-голямата част от остров Ирландия. Тя има икономика от 633 милиарда долара в ППС, а високият БВП на глава от населението не е изненадващ поради естеството на ирландската икономика. Ирландия е една от най-популярните бизнес дестинации в Европа и света поради голямата концентрация на мултинационални компании, работещи на нейните брегове.

3. Катар

БВП на глава от населението през 2023 г.: $124 834

Държавата Катар е друга просперираща близкоизточна нация. Това е една от малкото страни в света, в чиито граници живеят повече чужденци, отколкото местни жители. Това също позволява на Катар да има високопродуктивна икономика, а страната е ключов играч на глобалния пазар на втечнен природен газ (LNG). Пазарът на втечнен природен газ стана известен напоследък, след като руската инвазия в Украйна принуди Европа да предпочете горивото пред евтиния руски газ.

2. Люксембург

БВП на глава от населението през 2023 г.: $142 490

Люксембург е западноевропейска държава без излаз на море. Секторът на услугите е отговорен за икономическото състояние на страната и в този сектор доходоносната банкова индустрия играе важна роля. Люксембург е третият по големина финансов център в Европа след Лондон и Цюрих. Един нововъзникващ сектор на икономиката на Люксембург е сегментът за изследване на космоса, който се стреми да изгради екосистема от фирми, които извличат ресурси от астероиди и други небесни тела.

1. Сингапур

БВП на глава от населението през 2023 г.: $157 354

Сингапур е град-държава и е един от малкото по рода си в света. Градът е глобален финансов сектор и играе решаваща роля в икономиката на Азия, особено поради местоположението си, което го прави важен транспортен център за ценни продукти като потребителска електроника. Известно е също, че Сингапур е дом на едни от най-богатите хора в света, а страната е известна в цял свят с ниските нива на корупция.