Общественото мнение във Великобритания е, че при евентуално излизане от границите на Европейския съюз (ЕС), Кралството още дълго време ще се ползва с привилегии и по-специален режим на търговия с останалите страни членки.

Анализаторите от Morgan Stanley обаче смятат, че тази визия е прекалено оптимистична. Те твърдят, че един "Брекзит" (от англ. Brexit) ще струва скъпо на Острова. Освен това те са на мнение, че от Лондон ще могат да се ползват от един по-изгоден режим на търговски отношения с ЕС едва в рамките на не повече от две години при положителен вот.

Ето и трите причини, които ще усложнят плана на Великобритания за излизане от единния съюз, които Business Insider публикува:

1. Властите в ЕС няма да се опитат да направят изхода за Англия по-лесен и безболезнен. Причината е, че улесненото излизане от съюза може да окуражи и други държави членки да предприемат подобна стъпка.

2. От друга страна поддържането на търговските отношения за държавите членки вероятно няма да е приоритет номер едно. Причината е, че от Острова изнасят в общо 13 страни от ЕС, като този експорт представлява само 5 на сто от общия.

3. На трето място експертите от Morgan Stanley смятат, че търговските преговори с ЕС при „Брекзит" могат да се проточат повече от две години. В случай, че е по-изгодно за страните членки, те могат да форсират приключването им, като това ще е в ущърб на Лондон.